Noble Group har i lengre tid kjempet for sin egen overlevelse. Siden det Singapore-noterte selskapet nådde sitt toppunkt på børsen på 17 Singapore-dollar i 2011, har aksjekursen falt til bare en brøkdel. Den bratte nedturen startet for alvor i 2015 etter at Iceberg Research begynte å stille spørsmål rundt selskapets regnskapsrutiner.

Etter børs onsdag sendte selskapet ut et resultatvarsel der det kommer frem at det regner med å ta et tap på 1,8 milliarder dollar i andre kvartal grunnet utfordrende forhold, både for selskapet og i råvaresektoren. Det tilsvarer 14 milliarder kroner.

«Styret tror at råvarehandelbransjen vil fortsette å oppleve utfordrende forhold og nye allianser som følge av at etablerte selskaper vil oppleve lave marginer mot et bakteppe av endrede bank- og regulatoriske forhold og potensial for digital disrupsjon, heter det i resultatvarselet selskapet Noble Group sendte ut.

Noble Group opplyste samtidig at det regner med å kutte antall ansatte med 500 personer, til rundt 400.

Nesten halvert

Da børsen i Singapore åpnet torsdag var investorene raske med å reagere. To timer før handelen i Singapore stenger torsdag er Noble Group ned til 39,5 Singapore-cent, en nedgang på 18 cent siden onsdag, eller 31 prosent. På det laveste var aksjen ned 48,7 prosent, til 29,5 singapore-cent. Det er det laveste nivået aksjen har handlet på den siste måneden.

Markedsverdien av selskapet er desimert til 479 millioner Singapore-dollar, rundt 2,8 milliarder norske kroner. I februar 2015 mente markedet at selskapet var verdt seks milliarder singapore-dollar, eller nærmere 35 milliarder kroner. 

Selger unna

Den langvarige nedturen har ført til at selskapet stadig har måttet selge eiendeler, endre ledelse og kutte kostnader. Tidligere i år kom det frem at Sinochem, som ble ansett som en mulig partner, valgte å trekke seg etter å ha sett på de kommersielle forholdene i selskapet.

Som et resultat av stadige dårlige nyheter har kredittvurderingsselskapene kuttet sin vurdering av selskapet, noe som igjen har ført til enda lavere aksjekurser. I mai trakk gründer Richard Elman seg som styreleder i selskapet.

Som et resultat av en strategisk gjennomgåelse har Noble Group startet prosessen med å selge datterselskapet Global Oil Liquids, men ingen kontrakt er foreløpig undertegnet. Noble regner med å få endelige bud på selskapet i løpet av tredje kvartal for Global, som omtales som det mest arbeidskapital-krevende selskapet i porteføljen.

Sammen med salget av Noble Americas Gas & Power til Mercuria Energy America, venter Noble Group å kunne innløse to kredittfasiliteter på totalt tre milliarder dollar. 

Se på DNtv:(Vilkår)

Kygo på premieren for "Stole the show"
Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo smiler for kameraene på den rød løperen under premieren på dokumentaren om han selv, "Stole the show" i New York.
01:12
Publisert: