Til tross for at forrige uke endte med to børsdager der pilene pekte oppover, sto hovedindeksen på Oslo Børs ned over fire prosent kort tid etter økning. Til tross for store svingninger gjennom dagen, bikket indekskursen aldri over fredagens sluttkurs.

Koronapandemien sørger fremdeles til mindre økonomisk aktivitet, samtidig som prisen på nordsjøolje (Brent spot) har falt over fem prosent i løpet av dagen. I skrivende stund handles olje for i underkant av 26 dollar fatet, under halvparten av nivået ved inngangen av måneden.

Ble ikke enige om krisepakke

Sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank forteller ukens svake start skyldes at den amerikanske kongressen ikke klarte å bli enige om en økonomisk redningspakke på 2000 milliarder dollar.

– Det kommer de likevel til å klare i løpet av et par dager. Det reelle problemet er at virusspredningen skyter i taket. Nå går det opp for folk hvor ille det kommer til å bli. Det kommer til å bli en sur dag og en veldig sur uke, sa han til DN tidligere på mandag.

Spådommen for mandagen fikk han rett i, han sier imidlertid det er vanskelig å vite hva som vil skje fremover.

– Hvor ille blir det i USA? Når ser man effekt av tiltakene i Italia? Når får man gå tilbake til et normalt liv? Dette kommer til å bli viktige spørsmål fremover. Kortsiktig er det lett for politikerne å prioritere folks helse, men på sikt vil det bli et valg mellom det og at økonomien dør. Det er et valg som er veldig, veldig vanskelig.

Norwegian raste igjen

Nok en gang ble flyselskapet Norwegian en av dagens største tapere, hvis aksjer nok en gang handles for under ti kroner stykket.

Forrige uke lanserte regjeringen en krisepakke for å hjelpe selskapet, som har slitt voldsomt den siste tiden – også før koronakrisen inntraff for fullt. Fra børsstenging mandag til slutten på børsuken, steg aksjekursen mer enn 50 prosent, men mandag ble altså nok en dag med stort verditap for selskapet.

Selskapet har nå en markedsverdig på om lag 1,5 milliarder kroner – et fall på over 75 prosent i løpet av året.

Også selskapet Wilh. Wilhelmsen holding falt kraftig i løpet av dagen, og endte ned om lag 15 prosent.

Tungvekterne kraftig ned

Men det var langt ifra bare Norwegian som hadde en dårlig dag på børsen. De tre største selskapene på Oslo Børs etter markedsverdi, Equinor, Telenor og DNB, er alle ned ved børsstenging.

Equinor, som er børsens desidert største selskap, har siden inngangen av året falt nær 40 prosent i verdi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.