Svenske Nordax Bank vil kjøpe Bank Norwegian (Norwegian Finans Holding) for 17,8 milliarder kroner, fremgår det av en børsmelding torsdag morgen.

Kjøpstilbudet er et såkalt frivillig bud om å kjøpe alle aksjene i Bank Norwegian, til kurs 95 kroner per aksje. Nordax vil betale kun i kontanter. Ferdigstillelse av avtalen avhenger av minst 50,1 prosent aksept fra Bank Norwegian-aksjonærene.

– Dette er to selskaper som komplementerer hverandre, og en sammenslått bank kan skape en ledende nisjebank i Norden. Det er veldig spennende å gå ut med dette, sier Nordax-sjef Jacob Lundblad til DN.

Det fremgår videre at intensjonsbudet fra Nordax avhenger av at det vil få tilgang til, og gjennomført, en due diligence av Bank Norwegian. Nordic Capital Fund og Sampo Oyj, som eier henholdsvis 16,4 prosent og 6,33 prosent av aksjene i Bank Norwegian, har inngått betingede avtaler om å bytte sine Bank Norwegian-aksjer i Nordax-aksjer.

Bank Norwegian-aksjen stiger rundt 20 prosent fra start torsdag, og omsettes for 97,2 kroner, altså høyere enn budet fra Nordax.

DN har ikke lykkes med å få en kommentar fra Bank Norwegian-styreleder Klaus-Anders Nysteen torsdag morgen.

I en melding fra selskapet heter det at styret vil vurdere alle aktuelle tilbud.

– Aksjonærer rådes til avstå fra å gjøre noe med hensyn til deres aksjer i selskapet før styret har gitt sin anbefaling, og å være forsiktig når det handles med aksjene i selskapet, skriver selskapet.

Forbedret pris og færre vilkår

– Vi er mektig imponert over hvordan Bank Norwegians ledelse og ansatte har utviklet selskapet til sin nåværende posisjon som markedsledende i det nordiske forbrukerfinansieringsmarkedet, sier Nordax Bank-sjef Jacob Lundblad i meldingen.

I meldingen står det at Nordax tidligere har fremmet visse forslag til styret i Norwegian Finans Holding. Tilbudet som nå er planlagt inneholder en forbedres pris og betydelig færre vilkår sammenlignet med de tidligere forslagene som er kommunisert til styret, ifølge meldingen.

«Nordax offentliggjør nå sin intensjon om å fremme et tilbud for at samtlige aksjeeiere i NFH skal kunne vurdere Tilbudet på en transparent måte. Det er Nordax intensjon å søke samarbeid med styret, slik at aksjeeierne kan realisere sine aksjer i NFH til en attraktiv verdi», heter det i meldingen.

På spørsmål om hva de tidligere budene har vært på, og hvordan dialogen med styret i Bank Norwegian har vært, svarer Nordax-sjef Jacob Lundblad:

– De tidligere budene vil jeg ikke si noe om. Nå har vi kommet til et punkt der vi ville gå ut offentlig med budet. Det er i alles interesse å få innsyn i dette. Budet vi kommer med i dag er både til høyere pris og har bedre vilkår, og har dermed høyere sannsynlighet for å bli godkjent. Vi tror dette er et attraktivt bud for alle aksjonærene i Bank Norwegian, sier Lundblad.

Nordax mener at Bank Norwegian har gode muligheter for videre vekst gjennom et samarbeid med Nordax i den neste fasen av selskapets utvikling. Selv om Nordax har som mål å kjøpe alle aksjene i Bank Norwegian, ser Nordax også en vesentlig fordel ved å bli en majoritetsaksjonær i Bank Norwegian.

Tilbudet vil bli finansiert gjennom en kombinasjon av egen- og fremmedkapital og tilgjengelige likvide midler. Nordic Capital Fund IX og co-investorer vil tilføre betydelig ny egenkapital til Nordax. I tillegg har tredjeparter forpliktet seg til å yte hybridfinansiering. Tilbudet vil dermed ikke være underlagt noen finansieringsvilkår.

Milliardutbytte

Bank Norwegian la frem resultater for fjerde kvartal og helåret 2020 bare for et par uker siden. Da ble det også foreslått et utbytte på 1,1 milliarder kroner.

I fjerde kvartal i fjor fikk Bank Norwegian netto renteinntekter på 1,3 milliarder kroner, en liten nedgang fra tredje kvartal i fjor, og fra fjerde kvartal 2019. Resultatet før skatt endte på 571,6 millioner kroner, ned cirka 100 millioner fra samme periode året før.

På forhånd var det ventet et resultat før skatt i kvartalet på 642 millioner kroner, ifølge TDN Direkt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.