– Skal man beskrive situasjonen er det kraftig fall i aksjemarkedet, i valutamarkedet og i rentemarkedet. Det er frykten som rår i markedet i øyeblikket, sier sjefstrateg i Nordea Wealth Management Erik Bruce til DN mandag kveld.

Han viser til at både de amerikanske og europeiske børsene stupte på nyheten om at prisen på nordsjøolje (Brent spot) falt drastisk natt til mandag, og ligger nå på litt over 34 dollar fatet.

Ved børsstenging i New York var Dow Jones-indeksen ned 7,79 prosent, S&P 500 ned 7,61 prosent og Nasdaq-indeksen ned 7,29 prosent. Dette er det største fallet de tre indeksene har opplevd i løpet av én dag siden 2008, skriver CNN.

S&P 500 stupte syv prosent fire minutter etter børsåpning i USA. Både Dow og Nasdaq falt rundt tilsvarende i samme periode.

Da S&P 500 traff minus syv prosent, ble handelen stoppet i et kvarter. Dette på grunn av en såkalt «circuit breaker»-regel, innført for å gi børsen pusterom ved dramatiske fall. Den neste handelspausen utløses ved et eventuelt fall til -13 prosent.

Tror på normalisering

På Oslo Børs falt hovedindeksen 8,14 prosent i løpet av mandagen – det største fallet siden finanskrisen i 2008. Bruce tror imidlertid ikke vi står overfor en ny finanskrise.

Oslo 05.10.2015 Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. Foto: Per Ståle Bugjerde ---
Oslo 05.10.2015 Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. Foto: Per Ståle Bugjerde --- (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Jeg tror at det nok kan være en god del långivere og banker i obligasjonsmarkedet som får problemer, og at det vil bli en del konkurser, men sånn som jeg ser det er det en midlertidig stopp i reisevirksomhet. Vi tror at viruset vil miste kraft og at ting vil gå litt tilbake til normalen, sier han, men legger til et forbehold:

– Men det er høyst usikkert, og det er det som gjør at markedene faller såpass mye. Vi vet at det kommer konsekvenser, men vi vet ikke hvor store og alvorlige.

– Tror du Norge er bedre rustet enn USA for situasjonen vi ser nå?

– Det er klart at Norge er best rustet. Det eneste forbeholdet er at oljesektoren utgjør en større del av økonomien vår. Men vi har et system som gjør at folk som mister jobben får inntekt, og vi vet fra tidligere at myndighetene står klare til å bruke mye penger. Vi har Oljefondet som gjør at det nesten er ubegrenset hvor mye vi kan gjøre for å stimulere økonomien, sier Bruce.

Stengte futures-handelen i natt

Et kraftig børsfall var ventet. Over natten falt fremtidsindeksene i Dow, S&P og Nasdaq fem prosent – den nedre grensen for hvor mye de kan falle før handelen stenger, ifølge MT Newswire.

Samtlige 30 aksjer på Dow falt i førhandelen, ifølge Market Watch.

Bakteppet for uroen er økende frykt for de realøkonomiske konsekvensene av koronavirusutbruddet, og det voldsomme oljeprisfallet, utløst av Russlands nei til Opec-kutt og Saudi-Arabias påfølgende erklæring av priskrig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.