Aksjestrateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea ser det skifter mellom røde og grønne tall på skjermen på meglerbordet til Nordea Markets etter at de amerikanske børsene åpnet tirsdag ettermiddag. Først rett ned, men så hentet de seg kjapt inn igjen. Utover kvelden vekslet kursene mellom rødt og grønt.

– Det er betryggende, men jeg er redd for å bli for trygg, for det samme skjedde i går og da kom det et «flashkrasj» senere, sier Borgen Gjerde.

Dow Jones-indeksen, som består av 30 utvalgte spesielt viktige amerikanske selskaper er en av nøkkelindeksene som har svingt kraftig. Etter å ha åpnet ned til 23.781 poeng, steg indeksen igjen med hele 922 poeng til 24.703, for siden å falle litt tilbake.

«Må snu i USA»

På meglerbordet til Nordea Markets følges det amerikanske aksjemarkedet nøye. Tirsdag kan bli den tredje børsdagen på rad med nedgang.

– Vi følger spent med nå. Det er dette alle sitter og venter på, sier Borgen Gjerde.

Hun påpeker at USA utgjør halvparten av verdens aksjemarked.

– Det som skjer der er styrende for alt som skjer i resten av verden. Hvis det fortsetter å rase i USA, fortsetter det også i Asia i morgen tidlig. Vi må nok se at det snur i USA før det snur i resten av verden, sier aksjestrategen.

Hun ser at dynamikken i markedene har endret seg denne uken sammenlignet med forrige uke.

– Da falt børsene som følge av stigende renter, og det var lettere å si at det var en overreaksjon som ikke kommer til å vare.

Selvforsterkende

Nå er det ifølge aksjestrategen vanskeligere å si om uroen i verdens aksjemarkeder vil fortsette eller om det snur.

– Denne uken faller markedene i større grad som følge av tekniske faktorer og frykt. Det er selvforsterkende og gir en negativ spiraleffekt, som gjør at det er vanskeligere å si med sikkerhet hvordan det skal utvikle seg fremover, sier Borgen Gjerde.

Hun synes det er interessant at USA-børsene var ned fire prosent mandag, mens børsene i Europa «bare» falt to prosent.

– Det underbygger inntrykket av at det er tekniske faktorer som driver markedene i USA nå. Der er de tekniske faktorene mer dominerende enn i Europa.

«Litt for tidlig å avblåse det»

Nordea holder fast på at nedgangen i verdens børsmarkeder ikke vil bli langvarig. Borgen Gjerde trekker frem at børsene i Europa med en nedgang tirsdag på litt over to prosent, tyder på at det ikke er tegn til panikk.

– Men det er litt for tidlig å avblåse det, sier hun.

Borgen Gjerde er ikke overrasket over at Oslo Børs hadde en tung dag i etterkant av stupet på de amerikanske børsene mandag.

– Oslo Børs er av de mest sykliske børsene i verden. Og det var ingen tvil om at det skulle ned når det falt så mye på børsene i USA mandag.

«Over for denne gang»

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB sier at hun til tross for at de amerikanske børsene viser grønne tall tirsdag kveld, ikke er trygg på at det nå snur opp igjen.

– Men jeg tror korreksjonen er over for denne gang. Det var en ventet korreksjon som jeg vil si var på overtid og som fikk nivåene ned fra et i overkant høyt nivå, sier Haugland.

Hun mener det ikke vil være overraskende hvis det ender i pluss tirsdag, og at det nå ikke er et typisk klima for et krakk. Haugland trekker blant annet frem nye tall fra USA som viser et sterkt arbeidsmarked og en lønnsvekst på vei oppover.

– Hvis det snur i de amerikanske markedene tirsdag, så er det godt i tro med vårt syn på hva uroen har vært, påpeker hun.

Haugland tror det er all grunn til å vente at turbulens og korreksjon vil opptre i finansmarkedene fremover.

– Det er nok ikke den siste ruglete utviklingen vi har sett i år. Vi har kommet til et punkt der sentralbankstimulansene går mot slutten, og da er det veldig spennende å se hvordan markedene tar imot det.(Vilkår)