Forventninger til USAs president Donald Trumps foreslåtte skattereform og en mer proteksjonistisk handelspolitikk har fått flere investorer til å kjøpe amerikanske aksjer. Nå anbefaler imidlertid sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea Wealth Management investorer å selge amerikanske aksjer etter at flere av Trumps løfter ikke er innfridd som planlagt. Rein anbefaler i stedet investorer å kjøpe aksjer i fremvoksende markeder, ofte kalt emerging markets. 

Amerikanske aksjer er dyrere

– Trumps finanspolitiske ambisjoner er blitt utvannet, og derfor vil neppe de proteksjonistiske tiltakene bli så radikale som først fryktet. Det reduserer risikoen forbundet med å investere i fremvoksende markeder og bremser samtidig potensialet noe for amerikanske selskaper, sier Rein til DN.

Han legger til at amerikanske aksjer er dyre i et globalt perspektiv, mens andre markeder er rimeligere priset. Samtidig er utsiktene til stigende inntjening ikke så gode i USA som i fremvoksende markeder. 

Sjefstrategen understreker at man ikke skal avskrive Trumps handlingsmuligheter, men tror realitetene kommer til å avvike fra ambisjonene.

– Det betyr sannsynligvis også mindre handelshindringer fordi det vil være mindre behov for finansiering hvis skattepakken blir nedskalert, sier Rein. 

Russland og Brasil blir viktige

Nordea anbefaler bred overvekt i emerging markets. Det vil si Asia ekskludert Japan, Øst-Europa og Latin-Amerika. I Øst-Europa og Latin-Amerika blir gjeninnhentingen i de store og dominerende økonomiene Russland og Brasil viktig for vekstutsiktene for regionene samlet sett. Dette kommer til å støtte inntjeningsveksten, som også får seg et løft av den gradvis oppadgående trenden i olje- og råvareprisene. 

Asiatiske aksjer forblir svært attraktivt priset, og også her er inntjeningsutsiktene tydelig i bedring, mener Rein. 

– Samlet sett ventes en inntjeningsvekst på hele 19 prosent i emerging markets i 2017. Ser vi til USA, der inntjeningsforventningene på rundt ti prosent i samme periode blir stusslige i forhold, er det ikke rart at globale investorer søker seg til emerging markets, sier sjefstrategen. 

Ser oppgang i europeiske markeder

Analytiker og porteføljeforvalter Marianne Bøe i Arctic Fund Management ser at det har vært et skifte i finansmarkedene, der USA har hatt svakere utvikling enn Europa og emerging markets, som har gått bra i det siste. 

– Europa og emerging markets har gjort det best, og det kan komme til å fortsette litt til. Etter første runde av det franske valget har vi hatt en oppgang i europeiske aksjemarkeder, og spesielt europeisk finans har gått bra, sier Bøe. 

Hun legger til at amerikanske banker er dyrere enn europeiske, og at de har vektet seg opp i europeisk finans og ned i amerikansk finans. Bøe forklarer også at helsesektoren og it-sektoren er de to som har gjort det klart best hittil i år , der Apple, Amazon og Facebook har hatt veldig god avkastning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rigger for fisk
Det norske selskapet Roxel vil bygge om borerigger for bruk i oppdrett til havs.
02:18
Publisert: