Nordea fikk en driftsresultat på 4,37 milliarder euro i 2016, tilsvarende 39 milliarder norske kroner, ifølge selskapets kvartalsrapport som ble lagt frem torsdag. 

I fjerde kvartal hadde banken et driftsresultat på 1,25 milliarder euro, mot 1,03 milliarder euro i samme periode året før. 

Ifølge estimater innhentet av SME Direkt var det ventet et driftsresultat på 1,08 milliarder euro i kvartalet.

Har vært igjennom en mediestorm

– 2016 har sannsynligvis vært det mest begivenhetsrike året i Nordeas historie. I tillegg til bransjens utfordringer knyttet til makro og regelverk har Nordea håndtert betydelig medieoppmerksomhet og begynt implementeringen av en omfattende endringsagenda, sier konsernsjef Casper von Koskull i en pressemelding. 

I juli i fjor kunne Aftenposten melde at Nordea hadde sperret 68 bankkontoer etter mistenkelige funn etter at Panama Papers-avsløringene ble rullet opp i mediene. 

Da opplyste Koskull om at flere Nordea-ansatte allerede var ilagt sanksjoner etter avsløringene. 

Forventer at mye skal skje i 2017

– Til tross for en utfordrende situasjon på inntektssiden i 2016 har vi forbedret vår netto rentemargin. I 2016 var inngangen av midler til forvaltning rekordhøy, og vi har bekreftet vår ledende posisjon i Norden innen rådgivningstjenester til bedriftskunder, sier Koskull. 

Netto renteinntekter i kvartalet var på 1,21 milliarder euro, mot ventet 1,20 milliarder euro. Banken hadde netto lånetap på 129 millioner euro i kvartalet. Tapene var ventet til 158 millioner euro på forhånd.

– Vi forventer at det vil skje mye i 2017 også, og vi er godt forberedt på utfordringene. Vi har en klar strategisk retning. Vi har en solid balanse og en robust forretningsmodell som gjør at vi kan fortsette å investere i plattformen vår og i endringen av banken, sier konsernsjefen om forventningene til året. 

Svakere resultat enn i fjor i Norge

Nordea Bank Norge fikk et driftsresultat justert for engangseffekter på 1,59 milliarder kroner for fjerde kvartal 2016. Det er en økning på 50 millioner kroner fra fjerde kvartal 2015. 

I 2016 fikk Nordea Bank Norge et resultat før tap på utlån på 7,77 milliarder kroner, ned 6 millioner kroner fra 2015 justert for engangseffekter.

– Norge går igjennom en stor omstilling, og 2016 har vært et tøft år for mange. Vi er fornøyde med å kunne levere et stabilt resultat i en krevende periode. Vi ser nå lysning for deler av norsk økonomi, sier administrerende direktør Snorre Storset i Nordea Bank Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.