Danske Børsen kunne onsdag melde om en intern epost sendt til Nordeas eksperter, analytikere og økonomer. Her ber banken dem om ikke å bruke ordet krig i sine offentlige uttalelser.

Oppfordringen kommer midt under krigen som pågår for fullt i Ukraina, der Russland stadig intensiverer sine militære angrep mot infrastruktur og sivilbefolkningen. Men krigen har også sendt sjokkbølger gjennom aksjemarkedet, olje- og gassmarkedet og råvaremarkedet. I den forbindelse er det naturlig at Nordeas eksperter offentlig har gitt sine uttalelser og analyser om de økonomiske konsekvensene.

Fargekoder

Børsen har snakket med rekke kilder i banken som bekrefter at Nordea-ansatte som uttaler seg offentlig ikke må bruke ordet krig når de snakker om krigen i Ukraina.

Men det stopper ikke der hva gjelder retningslinjer om offentlige uttalelser om Ukraina-krigen. Bilder av de russiske og ukrainske flaggene, er heller ikke tillatt.

Retningslinjene var også fargekodet: krig og flagg var fremhevet med rød skrift, i gul skrift var «invasjonen av Ukraina», mens grønn skrift fikk begrepene «Ukraina-krisen» og «situasjonen i Ukraina».

«Beklagelig feil»

– Det er viktig at vi er forsiktige i måten vi kommuniserer på, både på grunn av våre ansatte og kunder, står det i eposten Børsen har fått tilgang til.

Ifølge Børsen skal eposten ha blitt sendt ut av en kommunikasjonssjef i Nordea, og henvist til lederteamet i banken.

I en uttalelse fra den danske presseavdelingen i Nordea til Børsen, heter det at det er snakk om en «beklagelig feil», der ledelsen er blitt feiltolket.

– Nordea har ingen regler

Det er uklart hvorvidt eposten Børsen viser til kun gjelder den danske filialen. I en analyse sendt ut tirsdag av makroøkonomene Kjetil Olsen og Dane Cekov i Nordea Norge, omtaler ekspertene krigen i Ukraina som krig.

«Nordea har ingen regler for hvilke ord talspersoner kan bruke om invasjonen av Ukraina.»

Det skriver banken i en tekst sendt til DN av den norske kommunikasjonsdirektøren, Christian Steffensen.

«En intern epost delt i et av Nordeas kommunikasjonsteam omtales i danske medier som å instruere talspersoner til å unngå å bruke ordet «krig». Nordea har ingen regler for hvilke ord talspersoner kan bruke om krigen i Ukraina. Allerede på fredag i forrige uke kommuniserte vi at vi fordømmer den russiske invasjonen av Ukraina. Eposten var en menneskelig feil og skulle aldri blitt delt» heter det videre i teksten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.