Malta-baserte Gaming Innovation Group har slått seg opp til å bli en av de største aktørene i Norden for poker, gambling og kasino på nett. Kraftig vekst har sendt aksjen til værs på Oslo Børs, der selskapet i slutten av mai ble verdsatt opp mot fem milliarder kroner – det høyeste siden aksjen ble notert i 2005.
Fredag var det slutt på moroa. Gaming Innovation-aksjen falt med åtte prosent, og aksjonærene mistet papirverdier på mer enn 300 millioner kroner etter at de mest sentrale innsidere, og andre aksjonærer, solgte en del av sine aksjer.
Gaming Innovation-sjef og tidligere pokerspiller Robin Reed, var selv en av dem som solgte aksjer. Han forteller at det var sterk interesse fra investorer som ville inn i selskapet som gjorde at de nå solgte.
– Det har vært topptungt, med mye aksjer på gründernes hender, mens interessen utenfra har vært der i lang tid, sier Reed, som forteller at det særlig var svenske og finske investorer som presset på.
– Vi driver med teknologi og vi har skapt et økosystem rundt de plattformene vi har. Samtidig er vi et av gamingselskapene med raskest prosentuell organisk vekst i verden, sier GIG-sjefen.
Slapp opp binding
Gaming Innovation har vokst både på egen kjøl og gjennom en lang rekke oppkjøp, der oppgjøret gjerne har skjedd i form av GIG-aksjer og selgerne har forpliktet seg til en bindingstid før de kan selge.
For å gjennomføre et aksjesalg nå, bestemte imidlertid Gaming Innovation-styret å gi unntak fra denne bindingstiden, en bindingstid som for de fleste GIG-aksjonærene uansett ville gått ut i midten av juni, opplyser styreleder Helge Nielsen.
Solgte for 378 mill.
Totalt solgte innsidere og andre 70 millioner aksjer, etter å ha økt rammen fra 50 millioner på grunn av «sterk etterspørsel» fra investorene:
- Optimizer Invest solgte aksjer for 150 millioner kroner.
- GIG-sjef Robin Reed solgte aksjer for 43 millioner kroner
- Cloud-direktør Ben Clemes solgte for 26 millioner kroner, mens
- GIG-styreleder Helge Nielsen solgte for 3 millioner kroner.
- Seks andre aksjonærer som ikke er innsidere solgte i tillegg aksjer for 156 millioner kroner.
Den eneste selgeren som hadde lenger bindingstid enn til midten av juni var selskapet Optimizer Invest, som hadde forpliktet seg til å sitte med sine aksjer til mars neste år. Styret valgte likevel å oppheve bindingstiden.
– Det var ikke nok aksjer tilgjengelig i forhold til det markedet ønsket, sier Nielsen, som understreker at Optimizer nå har forlenget sin bindingstid med ett år, til utgangen av mars 2019.
Optimizer kom inn som hovedaksjonær da GIG kjøpte spillselskapet Betit i 2016, og eies av Henrik Persson, Andre Lavold og Mikael Riese Harstad. Persson og Lavold sitter også i styret i GIG. Tross kursfallet fredag sitter Optimizer fortsatt på aksjer for 550 millioner kroner i GIG, mens Reed har aksjer for nesten 350 millioner kroner når resultatavhengig aksjebonus tas med. Selskapet Bryggen Holding, der GIG-styreleder Nielsen og styremedlem Kjetil Myrlid Aasen er blant eierne, sitter dessuten med aksjer for mer enn 600 millioner kroner.
Bindingsplikten opphevet
Det var meglerhuset Carnegie som sto for aksjesalget.
– Mange har fryktet at det ville komme mange aksjer på markedet. Da er det greit å organisere det slik at de som vil selge noe, kunne gjøre det, sier styreformann Nielsen, som sier styret derfor valgte å oppheve bindingsplikten for de fleste selgerne to uker før tiden.
– Å plassere så store volumer på så kort tid, viser jo at store og langsiktige investorer har tro på selskapet, sier han.
Den tidligere pokerspilleren og gamingsjefen Reed beskriver det som uvirkelig å få inn noen av Nordens fremste investorer nå.
– For oss er det en drøm som går i oppfyllelse, sier han.
De selgende innsiderne har nå forpliktet seg til en ny bindingstid, til 31. mars 2019, for resten av sine aksjer.
Vil bli Nordens største
Selskapets vekst koster. I årets tre første måneder var resultatet nær null, men Reed påpeker at det er naturlig i den fasen selskapet er inne i, med betydelige markedsføringskostnader.
– Målsetningen er å bli Nordens største igaming-selskap, sier han.
Reed ønsker ikke å kommentere når GIG ventes generere overskudd av betydning, men viser til den «aggressive» guidingen som tidligere kommunisert. Der heter det at selskapet venter driftsinntekter på over 120 millioner euro, rundt 1,1 milliarder kroner i 2017. Samtidig vil markedsføringsbudsjettet økes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.