Kursen i det New York-noterte rederiet Nordic American Tankers falt over 20 prosent til sitt laveste nivå noensinne i tidlighandelen i New York onsdag. Aksjen har falt 68 prosent i år.

Fallet denne gangen ble utløst av en melding, som varslet at selskapet vil hente inn 100 millioner dollar i det markedsaktørene ser ut til å oppfatte som en kriseemisjon.

Senere oppjusterte rederiet størrelsen på kapitalutvidelsen til 110 millioner dollar, og fastsatte prisen til 2,75 dollar aksjen, ned nesten 1/4 fra noteringen dagen før.

I meldingen heter det at pengene vil bli brukt til å betale utestående på lån, finansiere ekspansjon av flåten og til generelle formål. Det fremgår at Herbjørn Hansson, som både er stifter, styreleder og konsernsjef, har tegnet seg for en million dollar.

Meldingen om kapitalinnhenting kommer under to uker etter at suezmax-rederiet varslet om utvidelse av flåten med tre nybygg i en salgs-leaseback-avtale i samarbeid med Aker.

59 ut – 100 inn

Hansson har i mange år vært stolt av utbyttepolitikken i rederiet, som har bestått i kvartalsvise utbytter til aksjonærene. I år har rederiet betalt ut 59 millioner dollar til aksjonærene.

Hansson og familieselskapet High Seas, som han eier med sønnen Alexander, er en av de største aksjonærene med 3,5 prosent av aksjene. Hansson-familiens eierandel blir dermed vannet ut dersom de ikke kjøper for mer enn en million dollar.

Herbjørn Hansson ønsker ikke å kommentere hvorfor selskapet må hente inn 100 millioner dollar i et år hvor det har betalt ut 59 millioner dollar, og viser til børsmeldingen fra selskapet.

Som tilretteleggere i emisjonen har Hansson hentet inn ikke mindre enn fem meglerhus, Morgan Stanley, Clarkson Platou, DNB, SEB og Seaport Global Securities.

Hansson dumper aksjer dn+

Herbjørn Hansson har også tapt stort på andre investeringer i år, ikke minst Photocure, hvor familieselskapet High Seas er største aksjonær. Photocure har falt over 40 prosent hittil i år.(Vilkår)

Herbjørn Hansson og sønnen får svi for Photocure-smell