– Det går helt utmerket, sier Herbjørn Hansson.

Om 2017 ble et år i tung motbakke for Nordic American Tankers, har 2018 åpnet enda verre. Aksjen har de ti siste noteringsdagene nådd historiske lavmål hver eneste dag. Også mandag åpnet aksjen ned.

– NAT vil bli et av de finansielt sterkeste tankselskapene på New York-børsen, skrev Herbjørn Hansson i et brev til aksjonærene i desember, etter at rederiet hadde hentet inn 110 millioner dollar i markedet.

Han kalte det en rekapitalisering, som inkluderte en salgs/lease back med Akers Ocean Yield for tre bestilte nybygg.

Markedet lot seg ikke overbevise.

NAT har lenge vært på nedtur, men siden refinansieringen kom på plass i desember, har aksjen virkelig satt utfor, med et fall på over 43 prosent. Siden inngangen til 2016 er aksjen ned nær 90 prosent.

– Selv en katts ni liv tar en gang slutt, skrev Marine Money i en analyse etter at emisjonen var fullført med en kraftig kursnedjustering.

Ut 59 – inn 110

Hansson har i alle år vært stolt av NATs utbyttepraksis, og selv etter at bankene satte bremsene på, betalte NAT i fjor ut 59 millioner dollar til aksjonærene. Mange analytikere har påpekt at den uvanlige strategien med å opprettholde høye utbytter i en så syklisk og kapitalkrevende bransje som tank, ikke er bærekraftig.

Rekapitaliseringen er ennå ikke er ferdigstilt, og i desember ble det klart at fremtidige utbytter skal begrenses til 0,03 dollar per aksje, samtidig som gjeld skal nedbetales med et like stort beløp.

For ti dager siden annonserte selskapet at det blir utbetalt utbytte for fjerde kvartal, på tre cent per aksje.

Kun én av ti analytikere som følger NAT har nå en kjøpsanbefaling på aksjen, ifølge Bloomberg.

– Jeg ønsker ikke å si noe nå, vi legger frem regnskap for NAT i neste uke, sier Herbjørn Hansson.

Photo-nedtur

For familieselskapet High Seas, som eies av Hansson og sønnen Alexander, er det ikke bare NAT som gir nedtur.

En av High Seas' største investeringer, er Photocure, som broren til Herbjørn Hansson var med å starte. Familieselskapet High Seas har lenge vært største aksjonær, og eide for et år siden over 18 prosent. Siden har High Seas solgt seg kraftig ned, og det har nok vært lurt, for aksjen er nær halvert på et år. High Seas solgte seg senest ned i desember, og har nå 10,2 prosent i Photocure. (Vilkår)

– Sunt med en korreksjon
Terje Erikstad, innholdssjef i DN, kommenterer dagens kursfall.
01:24
Publisert: