Chip-produsenten Nordic Semiconductor la torsdag morgen frem resultater for tredje kvartal, etter ytterligere tre måneder preget av en global chip-krise.

Selskapet, som er verdsatt til over 50 milliarder kroner på Oslo Børs, lager halvledere og brikker til trådløst utstyr, som brukes i blant annet elektronisk utstyr både i hjem og bil. Etter at koronapandemien stengte ned fabrikker over hele verden, har det i tiden siden vært en prekær mangel på «wafers», som er materialet halvlederne lages av.

I andre kvartal opplyste Nordic Semiconductor at dette hindret ytterligere vekst. I tredje kvartal er situasjonen den samme, selv om inntektene fortsetter å øke.

Selskapet fikk inntekter på 148,5 millioner dollar i kvartalet og et bruttoresultat på 28, 3 millioner dollar. Sammenlignet med tredje kvartal i fjor økte inntektene med 24,4 prosent.

Aksjen falt over fire prosent fra start, og var den mest omsatte foran DNB og Autostore i minuttene etter åpning. Utover formiddagen surnet markedet enda mer og sendte kursen ned over ti prosent.

Som i andre kvartal opplyser selskapet at inntektsveksten blir bremset av den fortsatte mangelen på «wafers».

– Vi fortsetter å se sterk etterspørsel etter våre produkter, selv om våre leveransemuligheter blir hemmet av begrensninger hos leverandørene, sier toppsjef Svenn-Tore Larsen.

På forhånd ventet analytikere et bruttoresultat på 25 millioner dollar av en omsetning på 144 millioner dollar, ifølge TDN Direkt.

Ordreboken stappfull

I forbindelse med fremleggelsen av kvartalsrapporten kommer selskapet også med nye utsikter for resten av året. Det venter å ha inntekter på mellom 150 og 170 millioner dollar i fjerde kvartal, slik at inntektene for hele 2021 ender på rundt 600 millioner dollar.

Så langt i år har selskapet inntekter på 439 millioner dollar, og toppsjef Larsen sier nå at målet om å nå en milliard dollar i inntekter på ett år kan bli nådd allerede innen 2023. Ifølge selskapet er dette ett år tidligere enn det som tidligere er blitt kommunisert.

I tredje kvartal fikk selskapet et nettoresultat på 13,6 millioner dollar, ned fra 15,8 millioner dollar i tredje kvartal i fjor.

Som i andre kvartal fortsetter ordreboken å stige til nye nivåer. Ved utgangen av kvartalet hadde selskapet ordre for over 1,3 milliarder dollar, hvor om lag 90 prosent av ordrene stammer fra Bluetooth-produkter.

Administrerende direktør Svenn-Tore Larsen i Nordic Semiconductor.
Administrerende direktør Svenn-Tore Larsen i Nordic Semiconductor. (Foto: Mikaela Berg)

– Tross utfordringene venter vi å ha et solid fjerde kvartal. Imidlertid tror jeg markedssituasjonen ikke vil endres de nærmeste kvartalene, fordi det tar tid å få opp kapasiteten hos fabrikkene igjen. Det er en fartshump, sa toppsjef Larsen på kvartalspresentasjonen.

Vedvarende opptur på børs

Nordic Semiconductor har i det stille vokst til bli blant Oslo Børs' 20 største selskaper, og har flere globale elektronikkgiganter på kundelisten. Selskapet, som har hovedkontor i Trondheim, er en mindre aktør innen halvlederbransjen, men er markedsleder innenfor brikker som kan brukes i trådløse enheter.

– Vi planlegger å bli store. Fortsatt er vi i en tidlig fase. Connectivity er bare i begynnelsen, sa toppsjef Svenn-Tore Larsen, som har 19 år bak seg som toppsjef i Nordic Semiconductor, til DN i sommer.

Midt i juli passerte selskapets aksjekurs 250 kroner for første gang, og har siden den tid fortsatt å stige. Før børsåpning torsdag står aksjen i 282 kroner, og har steget over 700 prosent siden koronabunnen i mars i fjor.

– Det var et bra kvartal, men det kunne vært signifikant bedre hvis vi hadde flere wafere tilgjengelig. Årsaken er stort press på teknologien vi bruker hvor vi konkurrerer med bilindustrien. Etterspørselen etter elbiler er større enn markedet hadde sett for seg, sa Larsen da han presenterte andrekvartalstallene.

Ledelsen presenterte for to år siden planen om å gjøre Nordic Semiconductor til et «1 billion dollar company» i løpet av fem år. I fjor passerte selskapet 400 millioner dollar.

Konsernet har økt antall ansatte med 32 prosent det siste året og har nå 1100 medarbeidere.

Investor Edvin Austbø er blant de største private aksjonærene i selskapet. Gjennom sitt Alden as eier han drøyt to millioner aksjer, noe som gjør han til åttende største eier. Toppsjef Larsen er også blant de 20 største aksjonærene i selskapet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.