Databrikkeselskapet Nordic Semiconductor omsatte for 202 millioner dollar i tredje kvartal, en økning på 36 prosent sammenlignet med tredje kvartal i fjor.

Samtidig ble overskuddet før skatt mer enn doblet, fra 19,5 millioner dollar i tredje kvartal i fjor, til 51,3 millioner dollar i år.

Driftsresultatet endte på 49 millioner dollar, opp fra 19 millioner i samme periode i fjor. Ifølge estimater fra Infront var det ventet et driftsresultat på 36 millioner dollar.

– Vi leverer dette kvartalet en rekordhøy omsetning og driftsresultat nok en gang, med høyere inntekter fra Bluetooth og «internet of things»-segmentet, som veide opp for et omsetningsfall for våre egne merkevarer (proprietary), sier toppsjef Svenn-Tore Larsen i en børsmelding.

Likevel faller aksjen over ti prosent i den tidlige handelen på Oslo Børs torsdag morgen, noe Carnegie-analytiker Oliver Pisani tilskriver flere faktorer.

Markant nedgang i ordreboken

Ved utgangen av kvartalet var ordreboken på 1,1 milliard dollar, en nedgang på om lag 300 millioner dollar fra utgangen av andre kvartal.

Analytiker Pisani mener det er dette tallet som bidrar til at markedet sender aksjekursen krafig ned.

Oliver Pisani i Carnegie.
Oliver Pisani i Carnegie. (Foto: Privat)

– Omsetningen og resultatet var bra, bedre enn ventet. Men markedet ser på ordreboken, som falt kraftig. Det impliserte ordreinntaket er også svakt, sier han.

Analytikeren viser videre til uttalelser både i selve rapporten, men også til kommentarer fra ledelsen på kvartalspresentasjonen.

– Det er usikkerheten som blir høyere. Etterspørselen etter «proprietary» er svakere, og for mobil-segmentet er det usikkerhet helt enkelt på grunn av makroøkonomiske faktorer, sier Pisani.

Han mener videre at guidingen for fjerde kvartal, der selskapet venter å ha inntekter på mellom 190 og 210 millioner dollar er svak, på grunn av utfordringer knyttet til forsyningen, noe selskapet også adresserer i rapporten.

– I tillegg er man usikre på utsiktene både for neste år og 2024. Det er visse områder man ser svakere etterspørsel etter konsumentelektronikk.

Nordic Semiconductor er verdsatt til 28,4 milliarder kroner på Oslo Børs. Aksjen har falt rett over 50 prosent på børs så langt i år. Det er Folketrygdfondet som er største eier i selskapet, med 10,3 prosent av aksjene.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.