Terje Rogne (58) var på 1990- og tidlig 2000-tallet blant de mest profilerte sjefene i norsk næringsliv, blant annet som finansdirektør for videokonferanseselskapet Tandberg i ti år fra 1994 til 2004. Etter at han sluttet i Tandberg i 2008 har Rogne slått seg opp som styregrossist og investor.

Terje Rogne, som er kjent for sin tøffe lederstil, har selv gått på noen harde økonomiske smeller de siste årene. Det til tross for at han har hatt en samlet skattelignet inntekt på 14,7 millioner kroner de tre siste årene.

Tapte 13 mill. på seismikkkonkurs

Ett av selskapene Rogne satset på var det børsnoterte seismikkselskapet Dolphin Group, som gjennom i 2015 ble hardt rammet av krisen i oljebransjen. Rogne satt selv som nestleder i Dolphin-styret, og var med på å ta selskapet til skifteretten for tre år siden. Selv tapte Rogne og hans selskap Admanhia mer enn 13 millioner kroner på Dolphin-konkursen. Nå har Rogne gått på en ny smell. Han har i de senere årene lånefinansiert aksjekjøp gjennom sitt selskap Admanhia. Investorens selskap hadde ved inngangen til 2018 en bankgjeld på nær 33 millioner kroner. Samtidig eide Rogen aksjer for nær 48 millioner aksjer ved inngangen til året.

Gikk på it-smell i år

Den største aksjeposten var i Nordic Semiconductor. Disse aksjene var verdt 45 millioner kroner ved inngangen til 2018. Hittil i år er it-selskapet ned nær 19 prosent, men den siste uken har selskapet stupt 15,3 prosent. Det har påført Rogne og hans selskap et papirtap på 6,6 millioner kroner på en uke. Etter børsslutt onsdag var aksjeposten verdt 36,56 millioner kroner. Onsdag meldte Nordic Semiconductor at Rognes bankforbindelse hadde mistet tålmodigheten.

– Uheldigvis, som en følge av en personlig likviditetsutfordring fra min side, informerte banken meg igår om at 750.000 aksjer i Nordic Semiconductor var solgt for å dekke bankens posisjon. Dette er den hele forklaringen på hvorfor aksjene ble solgt, og jeg har fortsatt stor tillit til selskapet og dets fremtid, skriver Rogne i børsmeldingen.

Aksjene ble solgt for cirka 26 millioner kroner.

Som følge av denne tildragelsen trekker Rogne seg fra styret i selskapet. Tore Valderhaug rykker umiddelbart opp som ny styreformann.

Rogne har fortsatt 325.000 aksjer i Nordic Semiconductor asa, som er notert på Oslo Børs. Selskapet har hovedkontor i Trondheim og er en ledende leverandør av bluetooth-teknologi. Rogne og hans selskap er også en av de største aksjonærene i det børsnoterte it-selskapet Apptix, der Rogne selv er styremedlem. Også her har Rogne urealiserte tap i millionklassen. Apptix-kursen er ned nær 20 prosent hittil i år og har stupt 12,5 prosent den siste uken. Rogne ønsker ikke selv å svare på flere spørsmål knyttet til tvangssalget. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gasellevinner merket for livet
—Min frue er ikke veldig imponert over dette her, sier daglig leder Bjørn Gregersen i it-selskapet Ascan.
00:55
Publisert: