Juli-statistikk for Nordnet viser at nordmenn ikke skyr investeringer i aksjefond tross børsuro i forbindelse med koronapandemien. Nettokjøp av aksjefond blant selskapets kunder var på 269 millioner kroner forrige måned.

Til tross for et kraftig nedsalg i mars da finansmarkedene krasjet, har Nordnets fondskunder kjøpt aksjefond for totalt 1,64 milliarder kroner i år.

Så langt i år har de fleste globale aksjefond gitt positiv avkastning i norske kroner på tross av børskrakket, ifølge Nordnet.

Ifølge nettmegleren skyldes den positive avkastningen i hovedsak at aksjemarkedene har bykset rekordraskt opp igjen på grunn av massive redningspakker og store rentekutt, men også at norske kroner har svekket seg siden nyttår.

Til sammenligning er hovedindeksen på Oslo Børs ned i overkant av 11 prosent så langt i år.

– Overrasket

– Vi har aldri hatt så stort nettosalg av fond som det vi hadde i mars måned i år. Men allerede i april begynte man å kjøpe tilbake veldig raskt. Jeg var ikke overrasket over at mange solgte i mars, men var overrasket over at folk kjøpte i april. Aksjemarkedet begynte å vokse kraftig i april, sier spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet.

Jeg var ikke overrasket over at mange solgte i mars, men var overrasket over at folk kjøpte i april
Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet

Han mener en viktig årsak til at aksjefond er så populært er at det er få attraktive investeringsalternativer.

– Renten er rekordlav, man ser at man taper penger på å spare langsiktig i banken. Det har for så vidt vært tilfelle en stund, men nå er det enda mer synlig fordi renten er rekordlav.

Mer tid til å lære om aksjer

Han spekulerer også i om at det at folk har hatt bedre tid som følge av hjemmekontor og permitteringer kan ha hatt en effekt på investeringene i fond.

– Det kan være fordi mange har fått med seg at det kan være lønnsomt å kjøpe etter store fall, og folk har hatt bedre tid etter hjemmekontor og permitteringer som de har brukt til å sondere og sette seg inn i aksjer og aksjemarkedet.

– Er det rasjonelt å investere i aksjefond gitt at verdensøkonomien er sånn som den er?

– Har du minst fem års horisont som er tommelfingerregelen for investeringer i aksjefond er det overveiende sannsynlig at du vil slå bankrenten, i alle fall om du investerer i et bredt globalt aksjefond, svarer Sættem.

Den erfarne investoren Harald Espedal mener det høres fornuftig ut å investere penger i aksjefond i disse dager, men det er avhengig av at en har en lang nok investeringshorisont.

Investor Harald Espedal understreker viktigheten av å ha en lang nok investeringshorisont.
Investor Harald Espedal understreker viktigheten av å ha en lang nok investeringshorisont. (Foto: Andersen, Cicilie)

– Det vil si fem år og mer.

Espedal forteller at han har kjøpt en del siden markedene krasjet i mars.

– Jeg har kjøpt forholdsvis jevnt, uten tro på å treffe hverken bunner eller topper.

Teknologifond er populære

Fire av de ti mest populære fondene å investere i hos Nordnet er teknologifond.

– Teknologifond har vært populære blant norske fondssparere i lang tid, og det har de tjent utrolig godt på, sier Sættem.

Og det ser heller ikke ut til at det fryktes en boble i teknologiaksjer.

– Flertallet tror tydeligvis ikke at det er en boble i de store tek-selskapene. Det har vært betydelige nettokjøp blant teknologifond.

Sættem viser til at den del kunder går inn på Nordnet eller Morningstar og rangerer fondene etter høyest avkastning, og da er det oftest teknologifond som havner på topp.

Rekordraskt fall

I forbindelse med koronautbruddet var det et betydelig fall på verdens børser. Deriblant falt Oslo Børs svært kraftig og nådde en bunn den 23. mars da kursen ved stengetid var 635,93 poeng.

– Det er jo utrolig at aksjemarkedet falt så mye og så raskt som det gjorde i februar og mars. S&P 500-indeksen i USA hadde aldri falt over 30 prosent på så kort tid som i februar – mars. Det var smertefullt, sier Sættem. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.