De siste ukene har økt smittespredning av koronaviruset, og ikke minst den nye omikron-varianten, ført til uro i verdens aksjemarkeder.

Det har likevel ikke stoppet fondskundene hos nettmegleren Nordnet, som gjennom november måned har kjøpt aksjefond for totalt 491 millioner kroner.

Det skriver Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet, i en oppdatering, hvor han også oppsummerer at november har vært en tøff børsmåned verden rundt:

  • Verdensindeksen falt med rundt to prosent
  • Europeiske børser falt mellom tre og seks prosent
  • De amerikanske børsene falt rundt to prosent
  • Vekstmarkeder falt rundt fire prosent

Hovedindeksen på Oslo Børs falt på sin side nær én prosent i løpet av november.

Svekket krone påvirket avkastningen

Den reduserte risikovilligheten i markedene, kombinert med et betydelig oljeprisfall, førte til at den norske kronen svekket seg markant mot dollar og euro i november.

– Avkastningen på et globalt indeksfond målt i norske kroner var faktisk pluss fem prosent i november. Et tilsvarende valutasikret fond ga minus to prosent avkastning. Differansen på syv prosent skyldes kronesvekkelse mot dollar og euro, forteller Sættem.

Han legger til at det har lønnet seg å velge ikke-valutasikrede internasjonale aksjefond i alle lengre tidsrom de siste ti årene, siden norske kroner har svekket seg gjennom hele perioden.

Sættem minner om et annet argument for å ikke valutasikre aksjefondet, nemlig at den norske kronen som regel er prosyklisk. Det vil si at i perioder der aksjemarkedene stiger, har den norske kronen en tendens til å styrke seg. Og motsatt, den har en tendens til å svekke seg i perioder med svake aksjemarkeder slik man opplevde i november.

Argumentet for valutaeksponering er derfor at det ofte fungerer som en støtpute mot fallende aksjekurser, forklarer Sættem.

60 prosent indeksfond

Blant de mest kjøpte fondene hos Nordnet i november var 60 prosent indeksfond, der Nordnets eget Norge-fond troner på topp.

Det nest mest kjøpte er derimot det relativt snevre bransjefondet Thematica Future Mobility, som investerer i batteriselskaper og elbilselskaper.

– Dette fondet har lenge vært populært hos våre kunder grunnet sterk avkastning, sier Sættem.

Mange av de mest solgte fondene i november var derimot blant dem som har vært mest populære gjennom 2020 og 2021, nemlig bransjespesifikke fond innen teknologi og fornybar energi. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.