Det svenske finanstilsynet vedtok tirsdag å ilegge Nordnet Bank ab en anmerkning og et gebyr på 100 millioner svenske kroner etter flere brudd på verdipapirreglene knyttet til udekkede shorthandler. Banken skal ha tillatt shortsalg fra oktober 2018 til mars 2021 uten å sjekke om kundene hadde tilgang på aksjene, slik regelverket stiller krav om.

– Banken har også brutt sine interne retningslinjer og rutiner, sin risikohåndtering og risikovurdering, ifølge meldingen fra Finansinspektionen.

Det svenske tilsynet gjennomførte en undersøkelse i Nordnet i februar 2021 av shorthandler gjennomført i Moment Group, og påviste et udekket shortsalg på 400.000 aksjer.

Tilsynet er særlig kritisk til at Nordnet allerede i 2018 gjorde oppmerksom på brudd i sine rutiner for shortsalg.

– Nordnet har tilbudt en tjeneste i strid med reglene som risikerer å medvirke til svikt og problemer på verdipapirmarkedet. Det er særlig kritikkverdig at banken tidligere har tatt opp svikten uten å ha gjennomført nødvendige tiltak. Denne typen oppførsel risikerer å skade tilliten til et velfungerende marked, sier Susanna Grufman, assisterende generaldirektør i Finansinspektionen i en melding.

– Vi har mottatt Finansinspektionens beslutning og vår foreløpige vurdering er at gebyret er altfor høyt, sier Nordnet-sjef Lars-Åke Norling i en melding.

– For det første konstaterer jeg at vi har ulik forståelse av hvordan regelverket for shortsalg skal tolkes. Jeg synes også at man skal ha i mente at vi har hatt kun ett eneste konstatert tilfelle av såkalt udekket shortsalg, og at det inntraff på en særskilt dag da handelen i Moment-aksjen var veldig spesiell med blant annet feilprising og handelsstopp, sier Norling.

Nordnet faller en drøy prosent på Stockholmsbørsen og prises til 38,5 milliarder svenske kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.