Etter at det brå koronautløste børsfallet begynte i slutten av februar var Oslo Børs' hovedindeks ned over 30 prosent på det meste. Siden da har omtrent halvparten av fallet hentet seg inn igjen – løftet delvis av positive koronanyheter, delvis av en lang rekke enorme økonomiske krisepakker fra norske og utenlandske myndigheter.

Det ser aksjefondkundene ut til å ha fått med seg. Etter at stemningen snudde har Nordnets kunder kjøpt aksjefond «med begge hendene», ifølge en oppdatering fra nettmegleren.

Nordnets kunder nettokjøpte aksjefond for 673 millioner kroner i april, som langt på vei kompenserer for nettosalg av aksjefond for 760 millioner i mars.

Solgte fond for 63 milliarder

Når det kommer til nettmeglerens rente- og kombinasjonsfond virker kundene å være mindre optimistiske. De har nettokjøpt rentefond for 131 millioner mot tilsvarende salg på 516 millioner i mars, og kjøpt kombinasjonsfond for én million mot nettosalg for 34 millioner måneden før.

Nordnets kunder var ikke alene om å selge da børsene stupte som verst. DN har tidligere omtalt statistikk fra Verdipapirfondenes forening som viser at nettosalget av aksje- og kombinasjonsfond totalt var på 37,8 milliarder kroner i mars, mens nettosalget av ulike typer rentefond var på 25 milliarder kroner.

Totalt ble det innløst fond for 63 milliarder kroner da børsen stupte som verst, noe som tilsvarte elleve prosent av forvaltet kapital totalt.

Teknologi og helse

Hvorvidt all bevegelsen i Nordnets fond har vært god butikk for kunden, er usikkert, mener selskapet.

– Aksjefondet som lå på salgstoppen i mars, DNB Teknologi, er det samme fondet som ligger på kjøpstoppen i april. Å selge aksjefond når det faller og kjøpe tilbake det samme fondet når det stiger igjen er sjelden en oppskrift på å tjene penger. De fleste klarer normalt ikke kjøpe tilbake fondet på lavere kurser, uttaler spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet i selskapets oppdatering.

Han tror en mulig forklaring er at kundene som solgte da det sto på som verst ønsket å sikre gevinster, mens de nå knytter større optimisme til aksjemarkedene fremover.

Foruten teknologi er kundene interessert i helsefond, skal vi tro Nordnets lister over topp ti netto solgte og kjøpte fond i henholdsvis mars og april.

– Det er to teknologifond og to helsefond blant de 10 mest kjøpte fondene i april. Teknologi og helse er de to bransjene som har klart seg best gjennom koronakrisen, så det er ikke overraskende at våre kunder kjøper disse bransjefondene, uttaler Sættem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.