Norges Bank kutter styringsrenten med 0,75 prosentpoeng til 0,25 prosent. Dette er tre ganger så kraftig som et vanlig rentekutt.

Dersom bankene følger opp betyr dette at boliglånsrentene kan falle til under to prosent i løpet av de neste ukene.

Rentekuttet kommer temmelig nøyaktig en uke etter at sentralbanken kuttet renten med 0,50 prosentpoeng fredag forrige uke.

– Siden Norges Bank satte ned styringsrenten i forrige uke, har situasjonen i norsk økonomi forverret seg ytterligere, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Styringsrenten er nå på det laveste nivået noensinne, og økonomene er uenige om den kan gå enda lavere.

Utelukker ikke flere rentekutt

«Norges Bank vil løpende vurdere tiltak for å sikre at styringsrenten får gjennomslag til pengemarkedsrenten. Komiteen utelukker ikke at renten kan bli satt ytterligere ned», skriver sentralbanken i en pressemelding.

På grunn av likte likviditet i det norske pengemarkedet har påslagene økt, noe som gjør at rentekuttene til sentralbanken ikke vil få full effekt. Det er derfor ikke sikkert bankene vil kutte sine boliglånsrenter før de ser at pengemarkedsrenten faller.

Norges Bank viser til at tiltakene for å begrense spredningen av koronaviruset gjør at en rekke virksomheter må stenge eller redusere aktiviteten.

«Mange arbeidstagere permitteres, og arbeidsledigheten har økt markert. Verdensøkonomien rammes i stadig sterkere grad, og oljeprisen har falt videre. Uroen i finansmarkedene har tiltatt, og høyere påslag i kreditt- og pengemarkedet gjør det dyrere for norske foretak å finansiere seg. Kronekursen har svekket seg kraftig», skriver sentralbanken videre.

«Mulighet for nullrente»

Sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø i SEB kaller dagens rentekutt det siste steget av grepene som er tatt for å dempe de økonomiske konsekvensene av koronavirusutbruddet.

– Det er ikke noen overraskelse at dette kommer nå, sentralbanken har prioritert å få på plass likviditetstiltak i form av lån til bankene og støttekjøp av valuta. Siste steg var å senke renten, og det skjedde i dag.

Med dagens rentekutt er det dermed en åpning for å gå ytterligere 25 basispoeng ned. Da vil Norge i så fall få nullrente for første gang i historien.

– Det vil være spekulasjoner på hvor mye det neste kuttet blir på, og om det blir negative renter. Jeg tror ikke det kommer til å skje, men nullrente tror jeg det er en mulighet for, sier sjefstrategen.

Hun legger til:

– Det viktige med dette rentekuttet er at man får ned lånekostnadene til bankene.

Tror 0,25 prosent er grensen

Kjetil Martinsen, seniorøkonom i Swedbank, tror at en styringsrente på 0,25 prosent er det laveste sentralbanksjefen kan gå, og at det er viktig å huske på vi er i en periode hvor det er viktig at bankene ikke opplever mer press.

– Det store spørsmålet nå er om 0,25 er det laveste de vil gå. De utelukker ikke at de kan senke den mer, men ønsker å signalisere at de ikke har brukt opp styringsrente-verktøyet. Men de har en hel bråte med verktøy til både husholdninger og bedrifter som de fortsatt kan ta i bruk. F-lån er en for eksempel en måte å smøre maskineriet på, sier Martinsen, og legger til:

– Det finnes en grense hvor kostnadene er større enn fordelene, ikke unaturlig at kuttet på 0,25 er det laveste de kan gå. Det skal veldig mye til for å senke renten ytterligere herfra.

Kraftig kronefall

Rentekuttet kommer etter at koronakrisen og det kraftige oljeprisfallet får større og større påvirkning på nordmenns økonomi. Natt til torsdag falt den norske kronen kraftig mot alle andre valutaer.

Én amerikansk dollar kostet før børsåpning torsdag 11,85 kroner, ett pund kostet 13,61 kroner, mens én euro kostet 12,93 kroner.

Kronen styrket seg i løpet av dagen, etter at Norges Bank varslet at den løpende vurderer å gripe inn i valutamarkedet.

Fredag morgen før åpning på Oslo Børs kostet én amerikansk dollar 11,16 kroner, mens euroen ligger på 11,95 kroner. Pundet nådde en topp på 13,07 kroner torsdag, og ligger på 12,99 kroner fredag morgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.