Fredag morgen la Norsk Hydro frem en skuffende kvartalsrapport. Den viser et underliggende driftsresultat på 560 millioner kroner i fjerde kvartal, mot ventet én milliard kroner

Da børsen åpnet falt aksjen over åtte prosent. Det tilsvarer et fall på omtrent 6.3 milliarder kroner. Aksjen har ikke falt like mye siden 3. oktober 2018, da selskapet annonserte full nedstengning av produksjonen ved Alunorte-anlegget i Brasil.

Ved 11.30-tiden fredag hadde aksjen falt ytterligere, og var nede over elleve prosent. Til tross for den bratte fallet avviser Hydro at de skulle sendt ut resultatvarsel.

– Vi oppfatter at resultatet for Q4 ikke avviker fra den retningen vi har gitt i vår guiding og har derfor ikke sendt ut resultatvarsel, sier informasjonsdirektør Halvor Molland.

Norsk Hydros omsetning var ventet til 36,67 milliarder kroner, men endte på 35,49 milliarder kroner. Resultat før skatt endte på minus 168 millioner kroner i kvartalet. For hele 2019 leverer Hydro et underskudd før skatt på 1,56 milliarder kroner. I 2018 var resultat før skatt på 6,46 milliarder kroner.

Forbedringsprogram

Virksomhetsområdene bauxitt og Alumina gikk fra et positivt resultat på 493 millioner kroner i fjerde kvartal 2018, ned til et tap på 75 millioner i samme periode i fjor. Overfor nyhetsbyrået TDN Direkt sier selskapets konsernsjef at hun mener det er markedene som trekker ned utviklingen i hovedområdene.

– Resultatet i bauxitt & Alumina er svakt på lavere aluminapriser og at Alunorte ikke er oppe på full kapasitet, men det vil vi være i løpet av 2020. Men det er primært prisen på alumina på rundt 270–280 dollar per tonn som trekker ned resultatet samt strømstansen vi hadde ved juletider, sier konsernsjef Hilde Merete Aasheim til TDN Direkt etter Hydros kvartalsfremleggelse fredag.

-Når det gjelder Primærmetall så har utviklingen her gått fra minus til pluss. Primærmetall kommer fra en negativ situasjon med høye aluminapriser og nedstengt kapasitet, til en bedre situasjon. Men Primæraluminium er også preget av lav pris og lave premier, fortsetter hun.

Aasheim er tydelig på at etterspørselen etter aluminium og prisutviklingen er sterkt avhengig av den generelle økonomiske utviklingen.

-Med den usikkerheten som har spredt seg så er det et spørsmål om når etterspørsel etter aluminium vil komme tilbake igjen. Det er da vi vil se en bedre utvikling på prissiden, sier hun til TDN.

I børsmeldingen opplyser Hydro at de har iverksatt et forbedringsprogram for å bedre lønnsomhet og bærekraft, og at dette ligger foran målsetningene.

Svakere enn forventet

Analytiker Marina Tarakanova følger Norsk Hydro for Norne Securities. Hun peker på at rapporten fra fjerde kvartal viste langt svakere tall en forventet.

«Norsk Hydros tall fra fjerde kvartal endte betydelig lavere enn vi forventet, som et resultat av lavere oppnådde priser og svake resultater i nedstrømsvirksomheten. Samtidig har aluminiumsmarkedet endret seg for å gjenspeile et forventet høyere overskudd på 05,5 til ett tonn i 2020.», skriver hun i en rapport publisert fredag.

Hun forteller at det svake driftsresultatet kom overraskende på flere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.