Legemiddelselskapet Optinose, som ble startet av det norske ekteparet Per Gisle Djupesland og Helena Kyttari Djupesland, har over flere år tapt millioner av kroner. 2019 har startet på samme måte. I løpet av årets første seks måneder tapte selskapet over 56 millioner dollar, eller rundt 500 millioner kroner etter dagens dollarkurs. Tapet er cirka like stort som i samme periode i fjor. I løpet av hele 2018 tapte Optinose nær en milliard norske kroner.

Kraftig fall

Det at penger renner ut av selskapet ser imidlertid ikke ut til å skremme investorene. Selskapet er børsnotert i USA, og mandag hoppet aksjekursen over åtte prosent. Det må riktignok sies at oppgangen var fra et bunnpunkt, og siden notering har aksjen falt med over 70 prosent.

Familien Djupesland har store aksjeverdier i selskapet gjennom investeringsselskapet Ikos Invest. Ikos eide i april 2,2 millioner aksjer i selskapet. Dette tilsvarer ved dagens kurs litt over 100 millioner kroner. De har likevel gått på et betydelig papirtap det siste året. I juli i fjor var eierposisjonen verdt 580 millioner kroner. Ved årsskiftet eide familien Djupesland nær 90 prosent av Ikos Invest.

Det er imidlertid noen lyspunkter for Optinose. Inntektene har økt kraftig sammenlignet med første halvår i 2018. Totalt hadde Optinose en omsetning på over elleve millioner dollar i første halvår sammenlignet med to millioner året før.

Inntektene kommer i hovedsak fra selskapets flaggskipsprodukt, nesesprayen Xhance. Nesesprayen inhaleres gjennom en nesepumpe de to gründerne utviklet tidlig på 2000-tallet og brukes til behandling av nesepolypper. I halvårsrapporten skriver selskapet at de fortsatt er inne i vekstperiode fra sprayen, og planlegger videre vekst.

– Vi leverte 51 prosent kvartalsvis vekst i antall utskrevne resepter i andre kvartal, noe som gjør dette til det tredje kvartalet på rad med vekst på 50 prosent, sier administrerende direktør Peter Miller i rapporten.

Fra 19. august skal eksempelvis en tv-reklame for produktet rulle ut på skjermer. Optinose forventer inntekter på 29 og 34 millioner dollar for 2019 fra Xhance. Det er imidlertid ingen håp om overskudd med det første da selskapet venter driftskostnader på mellom 128 og 133 millioner dollar.

DN har vært i kontakt med Per Gisle Djupesland. Han vil ikke kommentere saken.

Norske gründere

Øre-, nese- og halslege Per Gisle Djupesland og Helena Kyttari Djupesland grunnla Optinose for drøyt 17 år siden og utviklet gjennom selskapet en nesepumpe som effektiviserer behandling. Selskapet ble børsnotert i oktober 2017, og etter en større kapitalinnhenting i 2009 gikk amerikaneren Peter Miller inn som administrerende direktør, mens Per Djupesland fortsatte som forskningsdirektør.

Gründersuksessen startet med en observasjon Djupesland gjorde da han jobbet som forsker og kirurg i nese- og bihulekirurgi: De vanlige nesesprayene på markedet nådde ikke frem til de viktige stedene i nesen. Den norske legen tok saken i egne hender. Resultatet ble en nesepumpe hvor pasienten blåser i et munnstykke. Ved hjelp av luftstrømmen føres medikamentene dypt inn i nesegangene, hvor de kan opptas og virke mer effektivt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.