Ved børsslutt tirsdag varslet Norske Skogs største eier Oceanwood om salget av 12,5 millioner aksjer i papir- og emballasjeselskapet.

Timingen var neppe tilfeldig. Norske Skog-aksjen nådde historisk sluttkurs ved stengetid tirsdag på 75,80 kroner.

Onsdag morgen ble det klart hedgefondet gjorde en full exit i Norske Skog, med salg av samtlige 15,9 millioner aksjer. Riktignok måtte fondet krype et stykke under sluttkurs tirsdag for å få solgt alt. Med 71 kroner aksjen vil det tikke inn 1,1 milliarder kroner til det britiske hedgefondet. Det er uvisst hvem kjøperne er.

Det eneste fondet sitter igjen med, er en post på 0,25 prosent, verdt 17 millioner kroner, som er blitt kjøpt den siste uken. Noen tolket den siste ukens kjøp som et triks for å gi inntrykk av at fondet ville bli sittende, og dermed holde kursen oppe.

Les børskommentaren fra Thor Chr. Jensen om Norske Skog: Hva var det vi sa? dnPlus

Konkurskjøp

Det britiske hedgefondet Oceanwood overtok hele Norske Skogs virksomhet i mai 2018 etter at selskapet gikk konkurs noen måneder tidligere, i 2017. Kjøpsprisen har til nylig ikke vært kjent.

Høsten 2019 tok Oceanwood Norske Skog tilbake på Oslo Børs og solgte aksjer for 1,1 milliarder kroner i forbindelse med noteringen. Med ujevne mellomrom har hedgefondet siden nettosolgt aksjer for ytterligere 1,7 milliarder kroner, ifølge investortjenesten Holdings.

Samlet har dermed Oceanwood nettosolgt aksjer for fire milliarder kroner.

Krever erstatning

Sist uke startet en rettssak i Oslo tingrett, der ti hedgefond krever erstatning på 1,7 milliarder kroner fra Sven Ombudstvedt, som er nåværende og tidligere konsernsjef i Norske Skog, samt tidligere styreleder, Jon-Aksel Torgersen. Fondene kommer alle fra den andre siden av Atlanterhavet, og Oceanwood er ikke involvert i erstatningssaken.

I seks uker pågår erstatningssaken i Oslo tingrett der amerikanske fond nå krever 1,7 milliarder kroner av Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt (til venstre), og tidligere styreleder Jon-Aksel Torgersen (i midten). advokat Nils-Henrik Pettersson, nå i Glittertind (stående) og Stig Berge (til høyre).
I seks uker pågår erstatningssaken i Oslo tingrett der amerikanske fond nå krever 1,7 milliarder kroner av Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt (til venstre), og tidligere styreleder Jon-Aksel Torgersen (i midten). advokat Nils-Henrik Pettersson, nå i Glittertind (stående) og Stig Berge (til høyre). (Foto: Elin Høyland)

Bakgrunnen for kravet er at hedgefondene, som var långivere og obligasjonseiere i Norske Skog, mener selskapet var insolvent og burde vært slått konkurs allerede i juni 2016, fremfor i desember 2017.

I innledningsforedraget til advokat Per M. Ristvedt i Schjødt, som representerer de ti hedgefondene, ble det opplyst at Oceanwood kjøpte Norske Skogs virksomhet for 241 millioner euro. Beløpet tilsvarte snaut 2,3 milliarder kroner.

Aksjene er altså solgt for fire milliarder.

Legger man til grunn beløpet som hedgefondene har beregnet, har Oceanwood dermed en gevinst på 1,7 milliarder kroner siden konkursen i Norske Skog.

Lånene var sikret

Oceanwood var imidlertid en svært sentral aktør på mange sider av bordet i kampen om Norske Skog frem til konkursen i 2017. Hedgefondet satt både som aksjonær og obligasjonseier, og slo seg høsten 2017 sammen med Aker for å ta over det kriserammede selskapet. Ved konkursåpning gikk aksjene i null, og var ingenting verdt. Det er klart at Oceanwood som långiver satt i de sikrede lånene, og fondet kom dermed ut langt bedre enn de usikrede långiverne. Hvordan Oceanwood alt i alt er kommet ut av sine roller i Norske Skog er ukjent.

Investeringsdirektør John Chiang i Oceanwood har vært styreleder i Norske Skog siden børsnoteringen. Ved Oceanwoods exit er det ventet at han snart blir erstattet som styreleder.

DN forsøkte onsdag å nå Chiang, men oppnådde ikke kontakt.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.