Kirurg og hobbyinvestor Karl Iver Hanvold har i høst flere ganger gjort en kule på å leke seg med kjøp og salg av store poster med Norske Skog-aksjer.

Forrige torsdag brøt det ut full skogbrann i aksjen etter at det ble klart at hovedlångiver Oceanwood har alliert seg med Kjell Inge Røkke og industrikonsernet Aker. Sammen vil de fremtvinge en konkurs i det børsnoterte konsernet Norske Skog asa, og planlegger å by på selskapets syv papirfabrikker i det påfølgende konkurssalget. Siden nyheten sprakk, har Norske Skog-aksjen stupt over 66 prosent på Oslo Børs

Hanvold eide i midten av forrige uke drøyt 3,7 millioner aksjer i Norske Skog, ofte kalt Skogen, tilsvarende 1,34 prosent av aksjene i selskapet. Men det er ikke kjent hvor stygt han har brent seg på investeringen.

Flykter fra skogbrann

Tirsdagens ferske aksjonærutskrifter viser at kirurgen har rømt Skogen og at han har solgt seg helt ut av listen over de 20 største aksjonærene i selskapet. På grunnlag av treghet i oppgjørssystemet og Verdipapirsentralens (VPS) aksjonærlister, kan det ikke slås fast med sikkerhet om Hanvold solgte seg ut før eller etter det kraftige kursfallet torsdag.

Hanvold selv har ikke besvart DNs henvendelser tirsdag formiddag.

Selv ledelsen og styret i Norske Skog ble overrasket over nyheten om fremstøtet til Aker og Oceanwood.

– Det ble litt Texas på morgenkvisten. All den stund hverken styret eller administrasjonen visste noe om dette synes vi det var overraskende, sa styreleder Christen Sveaas til DN på torsdag.

At ytterst få visste om samtalene mellom Aker og Oceanwood taler til fordel for at også kirurgen kan ha blitt tatt på sengen torsdag morgen. Norske Skog aksjen steg først markant torsdag morgen etter nyheten om Røkke-fremstøtet, men falt i løpet av få minutter tilbake. Det største fallet startet imidlertid ikke før etter klokken 12, så det var et vindu for å komme seg ut av aksjen uten betydelig tap selv på torsdagen.

Har hatt god timing

Kirurg og hobbyinvestor Karl Iver Hanvold har i løpet av de siste månedene kjøpt seg inn og ut av Norske Skog en rekke ganger, og har flere ganger hatt svært god timing (se grafikken over).

I midten av oktober kjøpte Hanvold seg opp til å bli det konkurstruede papirkonsernets tiende største aksjonær med en eierandel på 1,22 prosent. Få dager senere kom nyheten om at de ulike kreditorgruppene i Norske Skog er blitt enige om en refinansieringsløsning som kan redde selskapet fra konkurs.

Norske Skog-aksjen steg i løpet av kort tid med over 50 prosent, og Hanvold startet umiddelbart å lempe ut aksjer. I løpet av få dager solgte han over 2,8 millioner aksjer og falt helt ut av topp-30 listen blant aksjonærene.

– Jeg hadde flaks

Også i begynnelsen av september kjøpte Hanvold seg kraftig opp i Norske Skog, men solgte alle sine to millioner aksjer i selskapet rett før nyheten om at de sikrede obligasjonseierne tar kontroll over datterselskapet Norske Skog as ble meldt. Nyheten utløste et kraftig kursfall.

– Jeg hadde flaks. Jeg solgte rundt to millioner aksjer i formiddag, men var ikke forberedt på dette, så dette var en overraskende omdreining, sa Hanvold til DN den gang.

Hanvold er utdannet tannlege og lege og er spesialist i oral kirurgi og oral medisin. Han er ansatt som lege ved Oslo universitetssykehus og har privatpraksis ved siden av.

Hanvold kjøpte sine første aksjer i Norske Skog i 2016 og har siden handlet aktivt i aksjen.(Vilkår)

Kaotiske tilstander på Black Friday
Det ble kaos på Norwegian Outlet da senteret åpnet portene og kundene løp inn for å sikre seg gode tilbud på "Black Friday". Butikken Craft ble stormet av kjøpelystne kunder som ville sikre seg boblejakker til 200 kr
01:07
Publisert: