Oppkjøpsfondet Northzone selger 12 millioner aksjer i Kahoot til 110 kroner per aksje.

  • Mesteparten av aksjene, totalt 11 millioner, selges til det japanske internettselskapet Softbank Group. Det betyr at Softbank nå eier 71 millioner aksjer i Kahoot, tilsvarende 15,92 prosent av selskapet.
  • Resten, totalt én million aksjer, selges til Kahoot-sjef Eilert Hanoa sitt heleide selskap Glitrafjord. Hanoa-selskapet eier nå 9,01 prosent av Kahoot.

Ute av Kahoot

Etter nedsalg i flere omganger eier Northzone nå ikke lenger noen aksjer i Kahoot. Investeringen kan knapt beskrives annerledes enn eventyrlig. Bare det siste året har Kahoot steget 400 prosent på Oslo Børs. Siden selskapet gikk på børs høsten 2019 har aksjen steget 700 prosent fra sluttkurs første børsdag.

Northzone ble med i Kahoot i 2015. Selskapet har vært en suksess i Norge og var nok først mest kjent for sin populære quiz-funksjon. Selskapet er nå en læringsplattform og har over 24 millioner aktive kontoer hvor syv millioner er lærer og utdanningspersoner.

I fjerde kvartal hadde Kahoot fakturerte inntekter på 17,5 millioner dollar. Det er en økning på 230 prosent fra samme periode året før.

ABG Sundal Collier har vært finansiell rådgiver i forbindelse med transaksjonen.

«Har mye å bidra med»

Det var da Kahoot hentet friske penger i fjor høst at Softbank kom inn på eiersiden. Da kjøpte Softbank aksjer tilsvarende 9,69 prosent av selskapet.

Da emisjonen ble kjent, spurte DN Kahoot-sjefen Eilert Hanoa hvorvidt han hadde gjort seg opp noen tanker om Softbank ville eie hele Kahoot.

– Jeg har ingen tanker rundt det, svarte Hanoa, som sa han ikke hadde noen formening om Softbanks investering er strategisk eller finansiell.

– Softbank har et imponerende erfaringsgrunnlag, nettverk og ikke minst portefølje med selskaper de er deleiere i, så vi er helt sikre på at de har mye å bidra med, sa Kahoot-sjefen.

ABG Sundal Collier og Goldman Sachs har ettergitt Northzones forpliktelser i forbindelse med en lock up-avtale fra desember i fjor for å gjennomføre salget. I utgangspunktet utløp avtalen, som innebærer at man ikke får selge flere aksjer, 31. mars i år.

En tilsvarende avtale er ettergitt for Softbank som i utgangspunktet ikke kunne øke sitt eierskap til over ti prosent seks måneder fra emisjonen i oktober i fjor. Det fremkom den gang at selskapet når som helst kunne løse Softbank fra forpliktelsene i denne stillstandsavtalen.

Den norske investoren Jan Haudemann-Andersen er nest største eier i Kahoot via investeringsselskapet Datum.

DN retter: I første utgave av saken skrev DN at Kahoot-toppsjefens etternavn er Hanoe. Det riktige er Hanoa.

For ordens skyld opplyses det også om at Eilert Hanoa er styremedlem i Dagens Næringsliv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.