Tre og en halv time inn i ukens første børsdag står hovedindeksen i 1113 poeng – en stigning på beskjedne 0,05 prosent.

Men for flyselskapene er stigningen betydelig. Norwegian stiger nær 14 prosent, mens Flyr stiger nær åtte prosent. SAS sine Oslo Børs-noterte aksjer stiger tre prosent.

Det skjer i kjølvannet av at det ungarske lavprisselskapet Wizz Air trekker seg ut av det norske innenriksmarkedet, noe som skjer kort tid etter at Norwegian kom seg ut av en omfattende rekonstruksjon- og konkursbeskyttelsesprosess.

Flymarkedet mellom de store byene i Norge går dermed fra fire til tre aktører.

– Ikke finansielt bærekraftig

DN skrev fredag kveld om at det ikke lenger var mulig å bestille flyvninger innenriks med Wizz Air etter 13. juni. Wizz Airs kommunikasjonsavdeling besvarte aldri spørsmål fra DN fredag, men lørdag bekreftet selskapet at det nå trekker seg ut av det norske innenriksmarkedet:

– De siste syv månedene har vist at det ikke er finansielt bærekraftig å ha innenlands kapasitet i Norge på kommersiell basis når alle andre flyselskaper får hjelp og derfor ikke opererer på markedsbetingelser, skrev kommunikasjonsdirektør Andras Rado i en epost.

Wizz Air vil opprettholde sin utenlandssatsing fra Norge.

– Wizz Air har brakt reell konkurranse, bærekraftig luftfart og lave billettpriser til det norske markedet, og har fått tilbakemelding på at dets tilstedeværelse har skapt positive effekter for mange norske lokalsamfunn, skrev Rado videre.

I luften igjen

Det nye flyselskapet Flyr skrev mandag morgen i en børsmelding at det åpner for salg av flybilletter fra og med i dag. Tilbudet vil kun gjelde kunder som abonnerer på selskapets nyhetsbrev. Forsalget vil bare være åpent noen få dager. Ifølge meldingen har nyhetsbrevet 10.000 abonnenter.

Flyr vil tilby billetter til Tromsø, Bodø, Harstad/Narvik, Trondheim, Bergen, Alicante, Malaga og Nice fra Oslo, og selskapet vil starte virksomheten 30. juni.

Norwegian skrev i en melding at det gjenopptar flyvninger i Sverige fra og med i dag, og at det vil utvide til 33 destinasjoner i løpet av våren og sommeren, ifølge TDN Direkt.

I juni begynner Norwegian å fly til Visby, København, Helsingfors, Nice, Palma, Alicante, Barcelona, Faro, Aten, Berlin, Burgas, Dubrovnik, Split, Chania, London, Riga og Sarajevo fra Stockholm.

Fra Göteborg skal det også startes direkteflyvninger til Malaga og Alicante, før det i Juli blir startet opp direkteflyvninger til Kiruna, Vilnius, Palermo, Roma, Rhodos, Praha, Larnaka, Krakow, Budapest og Beograd fra Stockholm, ifølge TDN.

Kjos inn i Norwegian

De tidligere Norwegian-toppene Bjørn Kjos og Bjørn Kise er igjen å finne på aksjonærlistene til Norwegian.

Kise står gjennom sitt selskap Brumm as oppført med rundt 6,4 millioner aksjer. Disse aksjene er verdt 71 millioner kroner dersom vi regner med dagens oppgang. Bjørn Kise var tidligere styreleder i Norwegian og var med å bygge opp lavprisselskapet sammen med sin mangeårige forretningspartner Bjørn Kjos.

Kjos startet opp Norwegian og var administrerende direktør fra 2002 til 2019. Privat står han oppført med 1,6 millioner aksjer, som med dagens oppgang er verdt rundt 18 millioner kroner. HBK Holding, et investeringsselskap som Kjos og Kise i mange år har drevet sammen, står også oppført med rundt 1,6 millioner aksjer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.