Torsdag kveld kom flyselskapet Norwegian med nye detaljer rundt den forestående kapitalinnhentingen i flyselskapet.

Der kom det frem blant annet at selskapet anslår å måtte betale 127 millioner kroner til rådgiverne som tilrettelegger for kapitalinnhentingen.

Rådgiverne som kan dele på de 127 millionene er blant andre DNB Markets og ABG Sundal Collier som tilretteleggere, og advokatfirmaet Bahr som Norwegians juridiske rådgiver.

Finansdirektør Geir Karlsen sier selskapet har jobbet for å minimere kostnadene sammenlignet med hva rekonstruksjon kan koste i andre land.

– Sett i forhold til for eksempel en amerikansk rekonstruksjon, Chapter 11, skriver han til DN, med henvisning til amerikansk konkurslovgivning og regler for rekonstruksjon.

– Norwegian har gjennomgått en total restrukturering, 70 prosent av flyflåten og 90 prosent av kapitalstrukturen. Total gjeld er kuttet med i størrelsesorden 40 milliarder kroner sett i forhold til situasjonen i 2020, i tillegg til 85 milliarder kroner i fremtidige forpliktelser, skriver han, og legger til:

– I lys av dette mener vi at de kostnader som har påløpt i denne prosessen er langt lavere enn sammenlignbare prosesser.

Tidsplan

Etter emisjonen vil selskapet sitte igjen med 1,885 milliarder kroner i egenkapital.

Som varslet begynner tegningsperioden for investorer fredag denne uken.

Slik ser tidslinjen for kapitalinnhentingen ut:

 • Tegningsperiode: Fra 7. mai til 21. mai 2021 klokken 16.30
 • Handel i tegningsretter: Fra 7. mai 19. mai 2021 klokken 16.30
 • Informasjon om tildeling: Rundt 25. mai 2020
 • Betalingsdato: 27. mai 2021
 • Leveringsdato: Rundt 28. mai 2021
 • Første handelsdag på Oslo Børs: Rundt 27. mai 2021

John Fredriksen blir storeier

Mandag denne uken ble det klart at seks milliarder kroner i friske penger skal skytes inn i selskapet, som i vår har vært gjennom en omfattende rekonstruksjon- og konkursbeskyttelsesprosess.

Seks såkalte hjørnesteinsinvestorer hadde sammen forpliktet seg til å kjøpe aksjer for 2,9 milliarder kroner i kapitalinnhentingen. Nesten en milliard nye aksjer skal utstedes, og kursen i kapitalutvidelsen er satt til 6,26 kroner.

Dette er de seks hjørnesteinsinvestorene:

 • John Fredriksens private investeringsselskap Geveran Trading.
 • Sundt-familiens investeringsselskap Sundt as.
 • Ludvig Lorentzen og tilknyttede.
 • DNB Asset Management.
 • Folketrygdfondet.
 • Nordea Investment Management.

I prospektet som ble publisert torsdag kveld, kommer det frem at bare fire av disse kommer til å få andeler på mer enn fem prosent av emisjonen. De fire er Fredriksens investeringsselskap Geveran Trading, Sundt-familiens investeringsselskap, DNB Asset Management og Folketrygdfondet.

Nærmere detaljer om hvor mye de ulike investorene tegner seg for, og hvilke investorer som har gått sammen med Ludvig Lorentzen, finnes ikke i prospektet.

Tidligere i uken sa Norwegians finansdirektør Geir Karlsen til DN at det var viktig å få med seg konsortiet i kapitalinnhentingen.

Karlsen har selv jobbet tett på Fredriksen, først i tankrederiet Frontline tidlig på 2000-tallet, og så som finansdirektør i Fredriksens tørrlastrederiet Golden Ocean.

Han ville ikke kommentere dialogen med sin gamle sjefs selskap spesifikt.

– Som en del av planen vi la frem i den irske examiner-prosessen samt den norske rekonstruksjonen så var ett av elementene at vi måtte hente kapital. For at planen skulle bli godkjent var det viktig at vi hadde hjørnesteinsinvestorer som signaliserte solid interesse for vår forretningsplan, sa Karlsen.

Omfattende konkursbeskyttelsesprosess

Flyselskapet la frem førstekvartalstall forrige uke som viste et tap før skatt på 1,2 milliarder kroner.

Norwegian har som kjent vært gjennom en konkursbeskyttelsesprosess i Norge og Irland denne våren, og sikret formell godkjennelse for rekonstruksjonsplanen i midten av april. Allerede da hadde selskapet kommunisert at det ville hente inn mellom 4,5 og fem milliarder kroner i frisk kapital, et beløp som senere ble oppjustert.

Toppsjef Jacob Schram antydet at den endelige kapitaløkningen ville bli på seks milliarder allerede i april. Han sa den gangen til DN at det var flere forhold som lå til grunn for at beløpet ble oppjustert.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.