Jacob Schram slutter på dagen i jobben som toppsjef for flyselskapet Norwegian, etter snart halvannet år. Finansdirektør Geir Karlsen tar over som ny toppsjef, ifølge en melding mandag.

Sjefsbytte skjer fra og med i dag, mandag 21. juni, etter at styret dagen før stemte for å avslutte Schrams kontrakt.

Det fremgår i meldingen at styret og Schram forhandlet om sluttoppgjøret, men at de ikke klarte å bli enige. Ifølge meldingen har han ni måneders oppsigelsestid. Han vil i denne perioden støtte styret.

Etterlønn på 8,75 mill.

Schram har ni måneders oppsigelsestid og vil ifølge mandagens melding «støtte styret på heltid» frem til utgangen av mars 2022. Av meldingen fremgår det også at Schram etter det vil motta et sluttvederlag på 15 måneder. Denne har imidlertid styret i Norwegian ønsket å kutte ned på.

«Styret har forsøkt å redusere sluttvederlaget for å gjenspeile utfordringene luftfarten står overfor, men lyktes ikke å komme til enighet om dette», heter det.

Ifølge årsrapporten for 2020 hadde Schram en fastlønn på syv millioner kroner. Det er denne som danner grunnlaget for 15 måneders etterlønn. I årsrapporten opplyses det at det ikke ble gjort noen endringer i kompensasjonen til ledelsen i fjor.

Det betyr at Schram vil motta totalt 8,75 millioner kroner fra Norwegian i etterlønn.

– Jeg har vært villig til å forhandle med styret om å revidere min etterlønnsavtale, og jeg har kommet med konkrete tilbud som ville ha redusert denne i betydelig grad. Disse forhandlingene førte dessverre ikke frem, skriver Jacob Schram i en tekstmelding mandag.

I den nylige kapitalinnhentingen til Norwegian tegnet Schram seg i både tegningsrettsemisjonen og den rettede emisjonen og ble tildelt aksjer for totalt rundt 3,6 millioner kroner.

Geir Karlsen vil ifølge mandagens melding motta en lønn på 4,5 millioner kroner når han tar over som ny toppsjef. Det er den samme lønnen han hadde som finansdirektør, ifølge årsrapporten for 2020.

Styreleder: – Karlsen var rett valg

– Geir Karlsen har gjort mirakler for den finansielle rekonstruksjonen av selskapet og fått Norwegian i gang igjen. Jeg vil fokusere på det, sier styreleder Svein Harald Øygard og legger til:

– Det var først en beslutning om å avslutte arbeidsforholdene med Schram. Deretter valgte vi Geir Karlsen som ny administrerende direktør. Styret vurderte at en mer fokusert styring av selskapet med vekt på leveranser de neste årene var viktigst nå.

– Det kunne ikke Schram tilby?

– Det kunne han helt sikkert tilbudt. Han er en dyktig næringslivsleder. Men vi ønsket en enda sterkere vektlegging av det finansielle og operative, og at det er det selskapet trenger nå. Da var Geir Karlsen rett valg.

– Har dette vært drøftet med de nye investorene og aksjonærene i Norwegian?

– Det er naturlig at man forespør de største eierne om deres syn, uten at jeg ønsker å gå mer i detalj på det.

Fra godt betalt jobb i Circle K

Karlsen har vært ansatt som i stillingen som finansdirektør siden april 2018. Fra juli 2019 til desember 2019 var han også fungerende administrerende direktør i Norwegian.

Det vakte stor oppsikt da Norwegian sent i 2019 kunngjorde at Jacob Schram skulle bli ny sjef i Norwegian. Det var ingen typisk flymann som kom inn i det norske flyselskapet. Schram hadde imidlertid lang og bred erfaring fra Statoil Fuel & Retail og Circle K, hvor han var tidligere Europa-sjef.

I sitt siste hele år som toppsjef fikk han 18,8 millioner kroner i lønn, og var dermed en av Norges best betalte toppsjefer, skrev DN da det ble kjent at Schram fikk toppjobben i Norwegian.

I forbindelse med at han nylig hadde gitt seg i Circle K skrev DN i 2018 at Jacob Schram hadde fått 72 millioner kroner i lønn de siste tre årene av karrieren i bensinstasjonsselskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.