Da British Airways-eieren IAG torsdag meldte at det hadde kjøpt seg inn i Bjørn Kjos' flyselskap Norwegian og inviterte seg selv til samtaler med selskapet, var det en overraskelse for de fleste.

For noen var det også en kostbar kalddusj.

Investorene som har gamblet på at Norwegian-aksjen skal falle, de såkalte shorterne, tapte stort da aksjekursen føk til værs.

Shorting gjøres ved låne aksjer som deretter selges med den hensikt å kjøpe aksjene tilbake på et senere tidspunkt. Så leveres aksjene tilbake.

Svarte natten

Det digre amerikanske hedgefondet Blackrock, som ledes av den nærmest legendariske sjefen Larry Fink, var blant investorene som tapte.

Blackrock har satset på børsnedtur for Norwegian i flere år, og har sakte, men sikkert økt sin shortposisjon siden sommeren i fjor. Så sent som mandag økte fondet sin satsing ytterligere, og nærmer seg med det sin største shortposisjon i aksjen noensinne med 960.000 aksjer.

Da Norwegian-aksjen føk til værs torsdag, tapte hedgefondet mer enn 90 millioner kroner på én dag.

90+22 mill.

Det er Finanstilsynet som fører register over alle større shortposisjoner i norske børsnoterte selskaper. Oversikten er oppdatert per børsslutt torsdag, altså etter at aksjen steg nesten 50 prosent. En ny oversikt som kom mandag viser at Blackrock har redusert sin shortposisjon i flyselskapet med i overkant av 100.000 aksjer. Norwegian-aksjen fortsatte opp mandag og kan ha påført Blackrock et ytterligere papirtap på rundt 22 millioner kroner. Det samlede papirtapet kan dermed være oppe i 112 millioner kroner.

Blackrock var den største shorteren i Norwegian-aksjen ifølge de senest oppdaterte tallene. I tillegg til at fondet har økt sin posisjon, har Bjørn Kjos og makker Bjørn Kise redusert sine utlån av Norwegian-aksjer, noe som er nødvendig for at shorterne skal ha aksjer de kan shorte. Blackrock er dermed blitt den stadig mer dominerende shorteren av Norwegian.

Soros gjorde sorti

En annen som tapte på shorting i Norwegian var storinvestoren og milliardæren George Soros, som hadde en shortposisjon på 298.000 aksjer da budflørten ble kjent, og dermed røk på et tap på rundt 20 millioner kroner på én dag.

DN har tidligere skrevet at den norske forvalteren Jan Petter Sissener reduserte sitt short-veddemål i tide, og tjente penger da obligasjonene han hadde investert i fulgte aksjekursen oppover før helgen.

Soros terminerte sin shortposisjon etter kursoppgangen. Også fondene GLG Partners, Schroder Investment Management, JP Morgan Management og Oxford Asset Management kjøpte seg ut av sine shortposisjoner torsdag.(Vilkår)

– Det kom som julekvelden på kjerringa!
Investor og Norwegian-aksjonær, Jan Eiler Fleischer råder Bjørn Kjos å selge hvis prisen er høy nok.
01:25
Publisert: