Norwegian har mottatt et forslag fra enkelte større aksjonærer i selskapet om at antallet aksjonærer som er representert i valgkomiteen burde økes ved neste årlige generalforsamling.

Samtidig vil aksjonærene endre en av vedtektene til Norwegian slik at selskapets styreleder ikke lenger er garantert plass i valgkomiteen.

Det innebærer at aksjonærene nå krever mer kontroll over hvem som skal velges inn i styret.

Har hatt full kontroll

Norwegians styreleder heter Bjørn Kise (68) og det har han vært i åtte år. Han er en av Bjørn Kjos nærmeste forretningspartner og sammen har de to har full kontroll over flyselskapets utvikling. De er også største eier i Norwegian gjennom HBK Holding as.

Bjørn Kise har lenge både vært garantert plass i valgkomiteen, men også som leder i komiteen. På den måten har han vært ansvarlig for å foreslå seg selv som styreleder.

Men i april foreslo DNB å endre vedtektene slik at styreleder hverken skulle være garantert plass i valgkomiteen eller være leder av valgkomiteen.

– Styremedlemmer skal velges av aksjonærene, og da er det naturlig at aksjonærene også får velge hvem som skal sitte i valgkomiteen, sa Jarle Sjo, som forvalter fondet DNB Norge som er blant Norwegian største aksjonærer.

Gir fra seg sin garanterte plass

Norwegian etterkom kravet om at Kise ikke lenger skal være leder for valgkomiteen, men styret insisterte på at styrelederen, altså Kise, skulle være garantert plass i valgkomiteen.

Nå har flere aksjonærer kastet seg på. De vil ha mer kontroll over hvem som går inn i styret.

Til slutt i meldingen skriver Norwegian at HBK Holding as støtter forslaget. Altså godtar både Bjørn Kise og Bjørn Kjos at styreleder Kise ikke lenger er garantert plass i valgkomiteen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Test av Tesla Model 3: Slik takler den norsk vinterføre
De første eksemplarene av Tesla Model 3 er endelig på norske veier, nesten to år etter at tusenvis av nordmenn bestilte bilen.
03:12
Publisert: