Tirsdag morgen kom Norwegian med en børsmelding der de sukret tilbudet til obligasjonseierne – som de er avhengige av for å komme gjennom krisen.

Senest mandag la Norwegian frem sitt detaljerte forslag til blant annet eierne i selskapets ulike børsnoterte obligasjonslån. Der fremgikk det at selskapet ønsker at långiverne sulle gå med på å konvertere inntil 85 prosent av sin gjeld til aksjer i «nye» Norwegian. Nå endrer selskapet dette til opptil 80 prosent.

  • For to av obligasjonslånene endres konverteringen til egenkapital fra 60 prosent til 50 prosent.
  • For det konvertible obligasjonslånet på 150 millioner dollar endres konverteringsforlaget fra 85 prosent til 80 prosent.

Det betyr at mindre av gjelden til selskapet kan bli omgjort til aksjer.

Frist i mai

Flyselskapet er i krise, og er i dialog med obligasjonseierne for å forsøke å redde selskapet. Norwegian forsøker å få obligasjonseierne til å konvertere gjelden sin til egenkapital, noe som vil vanne ut dagens aksjonærers eierandel. Denne uken er skjebneuke for selskapet for å overbevise obligasjonseierne. Obligasjonseierne er innkalt til møte torsdag for å ta stilling til planen, som kan avgjøre om Norwegian får gjennomført sin redningsplan for selskapet.

Det endrede forslaget til obligasjonseierne reflekterer at selskapet fortsetter å gjøre fremskritt med aktørene, heter det i meldingen fra selskapet.

Så langt denne uken selskapet ned nesten ti prosent. Tirsdag faller selskapet over fire prosent på Oslo Børs.

Norwegian må buksere flere hindre den nærmeste tiden for at selskapet kan friskmeldes.

  • Først må obligasjonseiere gi tilslutning til å konvertere fra gjeld til egenkapital torsdag denne uken, 30. april.
  • Så må aksjonærene gi tilslutning til hele planen på en ekstraordinær generalforsamling mandag neste uke, 4. mai.
  • Så skal en emisjon mot eksisterende og nye aksjonærer gjennomføres fra 5. til 13. mai.

Trenger friske penger

Norwegian opplyste mandag at det etter samtaler med leasingselskapene og långiverne har gått med på som minstekrav at leasingselskapene konverterer 500 millioner dollar, med mål om at den totale konverteringen av gjeld og leasing til aksjer blir på inntil 1,2 milliarder dollar (12,7 milliarder kroner). Den mest sannsynlige planen tar for seg et mindre beløp: Planen at 3,7 milliarder kroner i obligasjoner og en konvertibel obligasjon, samt 5,3 milliarder kroner i leasinggjeld konverteres til aksjer.

Norwegians plan sier at eksisterende og nye aksjonærer skal gå inn med 400 millioner kroner i frisk egenkapital frem mot midten av mai, før den statlige krisepakken gjøres tilgjengelig.

Det meste av pengene skal brukes som garanti for ti prosent av pengene i den statlige krisepakken. Norwegian har negativ kontantstrøm på inntil en halv milliard kroner i måneden i høysesongen.

Dersom mandagens planer hadde gått gjennom ville dagens aksjonærer sittet igjen med rundt fem prosent av selskapet. Nå kan dagens eiere sitte igjen med litt mer av selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.