Onsdag morgen stiger hovedindeksen på Oslo Børs rundt 0,4 prosent fra start, men rundt 20 minutter ut i handelen har det snudd til en nedgang på om lag 0,5 prosent.

Norwegian-aksjen, som endte gårsdagen med en oppgang på kraftige 27 prosent, stuper mer enn ti prosent fra start onsdag.

Det kommer etter en berg-og-dalbane-preget uke så langt. Mandag falt aksjen 4,5 prosent på det som var den første handelsdagen etter at selskapet fredag forrige uke kunngjorde at det hadde åpnet konkursprosess i Irland.

Før åpning ble det kriserammede selskapet verdsatt til to milliarder kroner på Oslo Børs. Bare et par minutter etter handelsstart har om lag 400 millioner i markedsverdi blitt barbert bort.

Prisingen får Robert Næss i Nordea til å klø seg i hodet.

– Jeg skjønner ikke bæret, innrømmer investeringsdirektøren.

«Verdens mest fryktløse aksjonærer»

I et innlegg på det sosiale mediet Twitter skrev Næss tirsdag at «Norwegian har nok verdens mest fryktløse aksjonærer. De fnyser av konkursbeskyttelse og at det blir frigitt én milliard ekstra aksjer i morgen og sender opp aksjen 27 prosent til en verdi på to milliarder».

Han utdyper overfor DN onsdag morgen:

– Det er ikke en konkursbeskyttelse for hele konsernet. Kommer det en løsning blir det sannsynligvis et scenario der obligasjonseierne må ta et tap, mot at det kommer ny kapital inn. Vi har sett i tidligere restruktureringer at de som skyter inn frisk kapital ikke har noen interesse av en høy aksjekurs.

– Men dagens aksjonærer er stort sett småaksjonærer og tidligere långivere, og det er lite sannsynlig at de vil stille opp med penger, sier Næss.

På spørsmål om hva han tror er grunnen til tirsdagens kraftige oppgang på nærmere 30 prosent, svarer investeringsdirektøren at han tror mange kun ser hvor høyt aksjen har vært tidligere, og at det glemmes at nye aksjer blir tilgjengelig.

En mrd. aksjer

Onsdag kan nemlig mer enn én milliard Norwegian-aksjer komme for salg i markedet. I forbindelse med konkursprosessen i Irland meldte det kriserammede flyselskapet at mange av aksjene selskapets kreditorer har gått med på å få i innbytte for sine krav, nå frigis til salg.

Opprinnelig var kravene omgjort i aksjer som først på nærmere angitte tidspunkt fremover ville bli frigitt fra den såkalte «lockup»-avtalen. Hensikten med en slik avtale er å hindre at alle aksjene frigis og legges ut for salg samtidig.

  • Ifølge meldingen fredag frigis 843 millioner Norwegian-aksjer fra slik "lock-up" i dag, 25. november.
  • Samtidig vil andeler i et såkalt evigvarende obligasjonslån med en opprinnelig ("pålydende") verdi på totalt 740 millioner kroner frigis. Disse kravene kan veksles inn i rundt 174 millioner aksjer.

Det betyr at totalt mer enn én milliard nye aksjer i Norwegian blir tilgjengelig for mulig salg onsdag til uken.

«Blir bare feil»

Næss i Nordea minner om at det er Norwegians gjeld som er grunnen til at selskapet har fått gjennomgå. Ved utgangen av september i år hadde Norwegian netto rentebærende gjeld på mer enn 48 milliarder kroner.

– Hvis man går gjennom alle de børsnoterte flyselskapene i verden, så er det kun Norwegian som har fått like mye juling. Alle taper penger nå under korona, men sammenlignet med de andre flyselskapene er det ingen som har like mye gjeld i forhold til markedsverdi som Norwegian, sier Næss.

– Har du en spådom for aksjen i dag?

– Det blir bare feil når jeg ikke skjønner hvordan kursen beveger seg. Dersom det kommer friske penger kommer kursen til å bli satt fryktelig lavt, og derfor greier jeg ikke forstå den prisingen som er nå, sier Næss. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.