En rekke land åpner nå opp for turister fra andre land, langt tidligere enn mange hadde ventet for kort tid siden. Dermed øker sjansen for at sommerferien likevel kan tas utenlands for mange. Investorer som har blødd i fly- og turistselskaper lot ikke sjansen gå fra seg. Det var bred børsoppgang i både Europa og USA tirsdag, ledet an av kraftig oppgang i fly, cruise, hotell- og andre reiseselskaper.

Blant flyselskapene var det Norwegian som ledet an, midt i restrukturering og usikre utsikter, og prises etter børsslutt tirsdag til 13,7 milliarder kroner. Slik ligger flyselskapene an på børsene tirsdag kveld, de amerikanske en time før børsslutt.

  • Norwegian +24,31%
  • Britiske IAG, som blant annet eier British Airways og Iberia, +22,54%
  • Easyjet +19,34%
  • Spirit Airlines +19,5%
  • American Airlines +16,2%
  • SAS +15,7%
  • Jetblue Airways +14,2%
  • Southwest Airlines +12%
  • Delta Airlines +11,4%
  • Lufthansa +6,83%

Til tross for en sjeldent solid oppgang tirsdag, ligger mange av flyselskapene fortsatt med en nedgang på 50, 60 og 70 prosent siden nyttår, Norwegian med minus 88 prosent.

D-dag 15. juni

Tirsdag ble det varslet at Tyskland vil åpne for turister fra 31 land i Europa fra 15. juni dersom det ikke kommer tilbakefall av smitte. Det tyske initiativet kom etter at Spanias statsminister Pedro Sanchéz sa at spanjolene ville åpne for internasjonale turisme fra juli.

– Vi jobber for at vi alle kan starte igjen samtidig i Europa 15. juni, litt som en D-dag for turisme, sa Italias utenriksminister Luigi Di Maio til kringkasteren Rai mandag kveld.

Hellas, Kroatia og Slovenia har fjernet noen restriksjoner allerede, og planlegger ytterligere. Kroatia vil åpne grensen for en rekke land fredag.

TUI soleklar

Det tyske reisearrangør-selskapet TUI var den soleklare vinneren på Frankfurt-børsen med en oppgang på 32,4 prosent.

Amerikanske Expedia Group var opp 7,1, mens leiebil-giganten Avis Budget steg +13,8 prosent.

Også hotell-gigantene fikk være med på reisen, ledet an av svenske Scandic Hotels som steg 17,4 på Stockholmsbørsen.

I London steg Intercontinental Hotels 9,3 prosent, mens Hyatt Hotels var opp 7,9 prosent og Marriot 4,1 prosent i New York.

Der fikk endelig også cruiserederiene sin første store opptur på svært lenge,

Norwegian Cruise Line +14,5 prosent

Royal Caribbean Cruises +13,7 prosent

Carnival Corporation +12,5 prosent(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.