Det blåser vanligvis hardt i den lille kystbyen Rørvik nord i Trøndelag. Men nå blåser det ekstra hardt. En aksjonærkonflikt i byens milliardkonsern har skapt store avisoverskrifter, både i lokalpressen og rikspressen. Store verdier er på spill for et knippe laksetrøndere. Aller mest for Helge Gåsø, mannen bak brønnbåtrederiet Frøy, og storeier i lakseselskapet NTS.

Som desidert største eier i NTS var han allerede mangemilliardær på sjømatnæringen. Nå kan han se familiens verdier vokse seg enda større – blant annet takket være medaksjonærer som ønsker ham vekk.

Kamp om kontroll

NTS, som det i dag heter, har røtter helt tilbake til 1867, da deler av virksomheten drev transport av gods og passasjerer. Vel over 100 år senere begynte konsernet å investere i fisketransport og brønnbåter, før det for alvor begynte med oppdrett i 2017, da Midt-Norsk Havbruk kom inn gjennom det som i realiteten var et omvendt oppkjøp.

Helge Gåsø kom først inn i selskapet i starten av 2020, med brønnbåter og en stor aksjepost i oppdrettsselskapet Norway Royal Salmon. Nå var han blitt største eier i det Rørvik-baserte lakseselskapet. Siden har NTS vokst gjennom sammenslåinger og kjøp, og produserer nå mer enn 80.000 tonn sløyd laks i året.

En sann suksesshistorie så langt.

Men så, rett før julefreden senket seg lille julaften i fjor, gikk det ut en melding til markedet om at det var fremmet krav om å avholde en ekstraordinær generalforsamling med ett punkt på agendaen: valg av nytt styre.

Det gikk ikke lenge før det kom for dagen at det var de tre familiene Williksen, Bondø og Dolmen, med til sammen 26,5 prosent av NTS-aksjene, som ville ha på plass et nytt styre. Senere ble det kjent at det var Helge Gåsø og sønnen Anders de ville ha ut av styret, blant flere.

Etter nyttår spisset det seg ytterligere til.

De tre Rørvik-familiene ville sammen med et knippe andre aksjonærer kjøpe hele det børsnoterte selskapet. Budet priset NTS til 13,2 milliarder kroner, og børsverdiene klatret etter.

På en dramatisk generalforsamling få dager senere vant imidlertid far og sønn Gåsø frem, etter en helomvending av en av selskapets mindre aksjonærer.

Nå vil opprørerne ha omkamp.

Med NTS allerede i spill, kastet en ny budgiver seg inn i kampen denne uken. Mowi, verdens største lakseoppdretter – med den norskfødte mangemilliardæren John Fredriksen som største aksjonær – vil også ha NTS. Mowis planlagte bud priset NTS til 13,8 milliarder kroner.

Også denne gangen fulgte aksjekursen etter – og vel så det.

Aksjer for nesten seks mrd.

Markedet venter nemlig at andre aktører også kan kaste seg inn i kampen om NTS. Både Gustav Witzøes Salmar og det japanskeide Cermaq er blitt trukket frem som potensielle budgivere. Også Lerøy er blitt nevnt. Derfor står aksjekursen i dag i 119,50 kroner, nesten ti kroner høyere en Mowis bud på 110,00 kroner.

For Helge Gåsø har budkampen og budspekulasjonene gjort store børsverdier enda større.

Dagen før Rørvik-familiens overraskende bud sto NTS-aksjen i 93 kroner. Helge Gåsø og familiens aksjer, som de eier gjennom Gåsø Næringsutvikling, var da verdt 4,33 milliarder kroner. Med dagens aksjekurs er aksjene verdt 5,56 milliarder kroner.

Gåsø-familien har dermed en papirgevinst på over 1,2 milliarder kroner på ti dager.

Det har ikke lykkes DN å komme i kontakt med Helge Gåsø eller hans sønn Anders Gåsø. Begge sitter i styret i NTS.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.