– Det er jo stor usikkerhet rundt hvordan amerikansk økonomi kommer til å bli rammet av nedstenginger. Folk er betydelig mer bekymret for USA enn andre land fordi man har et dårligere velferdssystem, så det er kan fortere føre til større tap i inntekt når bedrifter går konkurs, sier sjefstrateg i Nordea Wealth Management Erik Bruce til DN mandag kveld.

De tre hovedindeksene Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq pekte alle ned ved stenging. Dow var ned tre prosent, S&P ned 1,53 mens Nasdaq Composite-indeksen sto ned 0,27 prosent.

Ned fra start

Sjefstrateg i Nordea Wealth Management Erik Bruce.
Sjefstrateg i Nordea Wealth Management Erik Bruce. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Nedgangen som startet børsuken på Wall Street ble ifølge CNBC noe bremset da Demokratenes leder i Senatet i den amerikanske Kongressen, Chuck Schumer, sa at han forventer enighet rundt en krisepakke utover dagen mandag.

Mandag kveld norsk tid kom imidlertid nyheten om at Demokratene i Senatet har sagt nei til en krisepakke med en finansiell ramme på 1800 milliarder dollar.

– Folk venter jo på den pakken fra myndighetene. Vi trenger enighet om en stor pakke. Da kan kanskje ting roe seg ned på kort sikt. Stemningen er veldig avventende nå, sier Bruce.

Sett i forhold til enkelte dager tidligere i mars, var dagens nedgang mild, men Bruce tror ikke det er noen grunn til å puste lettet ut.

– Forrige mandag var vel den andre verste dagen i amerikansk børshistorie, mens på fredag hadde vi den tredje beste. Markedene kommer til å være ekstremt volatile, og jeg vil ikke tolke det at de er «lite ned» som et godt tegn.

Vil få ringvirkninger

Bruce er klar på at USA er dårlig skodd for nedgangstider, men påpeker at sentralbanken har gått langt i å innføre tiltak.

– Nå har Fed gått ekstremt langt. De er långiver i så å si alle markeder, de skal gi lån til bedrifter, forbrukere og kommuner. De har på få uker gjort ting de brukte lang tid på under finanskrisen.De skal kjøpe så mye som trengs av statsobligasjoner og boligverdipapirer for å stabilisere markedene. Det er jo det positive, sier han, men påpeker også at dette kan ha en negativ effekt på uroen i markede:

– Det er kanskje litt sånn som man har sett tidligere. Når sentralbanken tar i så ekstremt, blir man nervøs.

Bruker hele verktøykassen

Sentralbanken vil altså fortsette å bruke hele verktøykassen for å sikre kredittflyt til husholdninger og bedrifter og slik jobbe mot målene om prisstabilitet og maksimal sysselsetting.

Forrige søndag varslet Fed at det ville kjøpe minst 500 milliarder dollar i statspapirer og minst 200 milliarder dollar i obligasjoner med pant i eiendom.

Fra og med mandag kommer Fed daglig til å kjøpe statspapirer for 75 milliarder dollar og obligasjoner med pant i eiendom for 50 milliarder dollar, skriver TDN.

«Det er tydelig at økonomien vår vil møte alvorlige forstyrrelser. Aggressiv innsats må gjøres på tvers av offentlig og privat sektor for å begrense tap av arbeidsplasser og inntekter og for å fremme en rask bedring når forstyrrelsene avtar», skriver sentralbanken, ifølge TDN Direkt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.