De amerikanske aksjemarkedene steg hver eneste dag forrige uke, før de tok en hvilepause fredag i forkant av 4. juli-markeringen. Mandag åpnet markedene igjen og skjøt umiddelbart fart fra start.

Mandagen endte som den startet – med solid oppgang.

Teknologiindeksen Nasdaq Composite satte nok en rekordnotering med en oppgang på 2,21 prosent. Tesla-aksjen steg over 13 prosent mandag.

De store teknologiselskapene steg også kraftig:

  • Amazon-aksjen endte opp 5,69 prosent.
  • Apple og Facebook steg begge oppunder tre prosent.
  • Netflix steg 3,55 prosent.

Indeksene Dow Jones og S&P 500 steg henholdsvis 1,78 prosent og 1,59 prosent.

Teknologiaksjer driver oppgangen i USA

Storebrand-forvalter Alf Inge Gjerde peker på at markedene verden over preges av optimisme etter at flere og flere land har begynt å åpne opp igjen.

– Mange vil si at optimismen er altfor høy gitt tilbakegangen i realøkonomien.

Som i Norge, preges aksjemarkedet i USA av et svært lavt rentenivå og sterk finansiell stimuli fra sentralbanken.

– Inntjentningsforventningene har kommet ned, men multiplene er på rekordhøye nivåer, sier Gjerde.

Typiske multipler er P/E (price to earnings) – forholdet mellom aksjekurs og inntjeningen til et selskap. En høy multippel kan være et tegn på at et selskap er dyrt priset.

Amazon satte ny milepæl mandag og ble handlet for over 3000 dollar. Den høye prisingen reflekteres også i multiplene med en P/E på 144 for selskapet.

Amazon er en av de fem såkalte FAANG-selskapene som har drevet mye av oppgangen i USA, viser Gjerde til. FAANG er en forkortelse for de fem store tech-selskapene i USA: Facebook. Amazon, Apple, Netflix og Google (eid av Alphabet).

– De er mer følsomme for endringer i rentenivået og har nytt ekstra godt av dagens lave renter, sier Gjerde.

Resultatsesongen er rett rundt hjørnet for børsnoterte selskaper, både i USA og Norge. Gjerde tror ikke at resultatene for andre kvartal isolert sett vil få stor effekt på aksjemarkedene.

– Det selskapene sier og den «guidingen» de gir vil få mer å si, spår Gjerde.

Guiding er selskapenes egne prognoser på resultatutviklingen fremover.

Høy aktivitet i det norsk emisjonsmarkedet

Når det gjelder Norge, har Storebrand-forvalteren merket seg et spesielt trekk de siste månedene – mange selskaper har vært på pengejakt.

– Det har vært veldig høy aktivitet i emisjonsmarkedet og mye mer enn det vi har sett tidligere.

Mandag ble krillselskapet Aker Biomarine notert på miniputtbørsen Merkur Market.

– Det har vært større interesse rundt grønne selskaper og selskaper som fokuserer på bærekraft. I stigende børsmarkeder har det vært enklere å hente penger, forklarer Gjerde.

Til tross for at vi er godt inne i juli måned, tror ikke forvalteren at aksjemarkedet vil ta noen sommerferie.

– Jeg tror vi får like store utslag i månedene som kommer, som tidligere. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.