Det amerikanske investeringsselskapet KKR vil kjøpe hele det skipseiende selskapet Ocean Yield, der Kjell Inge Røkkes Aker Capital eier godt over halvparten av aksjene.
KKR har lagt inn et frivillig bud på 41 kroner per aksje, tilsvarende 7,2 milliarder kroner for hele selskapet. Fredag sluttet aksjen til 32,54 kroner. Det betyr at amerikanerne er villig til å betale en premie på 26 prosent for aksjene. Kjell Inge Røkkes Aker Capital har gitt sin fulle støtte til budet og gitt en såkalt «ugjenkallelig aksept».
Ocean Yield-aksjen skyter til værs på nyheten, og stiger ved 15.30-tiden mandag 26 prosent. Dermed omsettes aksjen for 41 kroner, tilsvarende budet som KKR kom med. Før børsåpning mandag hadde Ocean Yield steget nesten 30 prosent på siden årsskiftet.
Røkke frigjør 4,4 mrd.
Aker Capital eier 61,65 prosent av aksjene i Ocean Yield, som ble etablert av industrikonsernet Aker i 2012. Salget vil gi Aker 4,4 milliarder i kontanter som vil bli brukt i videre investeringer i nåværende og nye forretningsmuligheter, heter det i en melding.
I Aker Capitals årsregnskap for 2020 var posten i Ocean Yield bokført til nesten 2,9 milliarder kroner.
Blant åtte norske analytikere er det bare to stykker som har henholdsvis 41 og 42 kroner som kursmål. Budet ligger dermed på høyde med kursmålene til de mest optimistiske analytikerne, viser en oversikt fra Bloomberg.
Analytiker Andreas Nibe Nygård i Kepler Cheuvreux løftet nylig kursmålet til 42 kroner, og mener det nå er «litt vemodig at Ocean Yield ryker» av gårde fra Børsen:
– Ocean Yield har vært i en særstilling, med en stabil og lang kontantstrøm. Den har i utgangspunktet vært fastsatt og uavhengig av markedet for øvrig, og KKR kjøper nå denne kontantstrømmen med ytterligere vekstutsikter.
Nibe Nygård mener man kan prise den nåværende kontantstrømmen til 35 kroner per Ocean Yield-aksje.
– Ocean Yields bokførte verdier er på 27 kroner per aksje, og budet er nå åpenbart godt over dette, kommenterer, Nibe Nygård.
– Litt mindre fattig
Radioimportør og privatinvestor Erling Neby er 24. største aksjonær i Ocean Yield og hadde fredag aksjer verdt 9,6 millioner kroner. Med budet fra KKR har verdien på Nebys aksjer hoppet til 12,3 millioner kroner over helgen.
– Da får jeg bare konstatere at jeg begynner dagen litt mindre fattig jeg, da. Veldig interessant med et bud på 41 kroner, opp fra fredagens stengekurs på 32, sier Neby til DN mandag morgen.
Da får jeg bare konstatere at jeg begynner dagen litt mindre fattig
Investoren har ikke tjent seg søkkrik på investeringen. Han forklarer at inngangskursen hans er høyere enn 41 kroner aksjen.
– Til gjengjeld har jeg fått veldig mye utbytte der gjennom årene da. Jeg er absolutt fornøyd med budet, sier han.
Opptur i år
Hittil i år har Ocean Yield-aksjen steget over 28 prosent på Oslo Børs. Selskapet fikk i likhet med mange andre en grundig knekk da koronakrakket senket verdens børser i mars i fjor. Aksjekursen er ikke komme seg helt tilbake etter det brutale fallet. I april 2019 sto aksjekursen over 50 kroner per aksje. Nå står aksjekursen rundt 30 prosent lavere.
Selskapet betalte 0,057 dollar i utbytte forrige kvartal. De foregående fem utbyttene har vært kvartalsvise på mellom 0,050 og 0,057 dollar aksjen eller mer.
Flåten til Ocean Yield består av 63 skip. Rederier som Navig8 Group, Solstad Offshore og Höegh Autoliners er eksempler på selskaper som leier skip av Ocean Yield.
– Som et industrielt investeringsselskap vurderer Aker stadig vekk strategiske muligheter relatert til sine investeringer og har nå besluttet at det er på tids å la en ny eier fortsette vekstreisen, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen i en melding.
DNB Markets er rådgiver for Ocean Yield og Arctic Securities er rådgiver for KKR.
Ghana-vri
I meldingen fremkommer det at Ocean Yield og Aker Energy i et stykke tid har vært i dialog om et salg av det flytende produksjonsskipet Dhirubhai-1 til Aker Energy for bruk i Ghana.
Ocean Yield har i lengre tid forsøkt å selge produksjonsskipet (FPSO), som nå ligger i opplag. Koronakrise og oljeprisfall i fjor bidro til at Ocean Yield skrev ned verdien på skipet med rundt 95 millioner dollar i fjorårets tredje kvartal.
– Budet virker som en veldig god deal for Aker. Først får Aker ut en pen gevinst i Ocean Yield, samtidig som de styrker likviditeten i Aker ASA kraftig. Der får Aker-systemet nå tørt krutt til nye investeringer, sier aksjesjef Frederik H. Lunde i Carnegie.
Han mener nå spenningen knytter seg til Akers muligheter:
– Aker har mange vekstopsjoner på bordet: Oppdrett til havs med Salmar, fornybare satsinger gjennom Aker Horizons og Aker Energys oljefelt i Ghana. Samtidig har Aker hatt kjempesuksess innen programvare med Cognite, og vil nok være interessert i å investere der også, om Aker finner attraktive muligheter der, sier Lunde.
I forbindelse med tilbudet har Aker Energy fått en opsjon på å kjøpe FPSO-en for 35 millioner dollar.
– Transaksjonen er flott for alle parter. Budet er for det første betydelig over den siste tidens aksjekurs, og samtidig får dagens aksjonærer beholde en opsjon på FPSO-en som Ocean Yield foreløpig ikke har fått kontrakt til, sier Karl Fredrik Schjøtt-Pedersen, analytiker i ABG Sundal Collier.
– Dermed kan budpremien bli enda noe høyere, legger Schjøtt-Pedersen til.
ABG-analytikeren har fulgt olje- og offshoremarkedet en årrekke, og mener nå at Aker-systemet kan legge ytterligere en stein på varden.
– Ocean Yield startet med tre skip og har nå kommet opp 63 skip, og det er en prestasjon i seg selv. Aker på sin side frigjør kapital fra kontantstrømsmaskinen Ocean Yield, og kan nå investere det i Aker Horizons. Det kan gjøre Aker Horizons mer attraktiv for resten av investorene på Oslo Børs, sier Schjøtt-Pedersen.
Hos Pareto Securities applauderes også budet fra KKR:
– Det er jo en solid pris, godt over bokførte verdier. Det er veldig lite sannsynlig at Ocean Yield-aksjen ville oppnådd denne kursen i markedet, sier analytiker Eirik Haavaldsen.
Han legger til at budet kommer fra KKRs infrastrukturfond «som helt sikkert ser lange kontrakter som attraktivt».
– Ocean Yield har en fin flåte, men har slitt litt med vekst og økende kapitalkostnad de siste par årene. Dette vil naturligvis KKR kunne gjøre noe med. Her er det altså en vinn-vinn-situasjon, godt salg fra Røkke igjen vil vi bestemt mene, sier Haavaldsen, som mener det er lite sannsynlig med et konkurrerende bud.
Dersom Aker Energy utøver opsjonen, eller hvis en avtale blir inngått med en tredjepart, til en pris høyere enn 19 millioner dollar i nettoproveny etter kostnader, vil tilbudskursen på Ocean Yield bli økt med tilsvarende (i norske kroner) per utestående aksje – eller differansen mellom enten prisen for FPSO-en eller 19 millioner dollar, ifølge TDN Direkt.
Samtidig opplyses det at hvis Aker Energy utøver kjøpsopsjonen til 35 millioner dollar, vil tilbudet justeres til 41,74 kroner Ocean Yield-aksjen, betinget av justeringer for utbytte eller andre utbetalinger gjort av Ocean Yield.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.