Corporate-sjef Petter Dragesund, tidligere Pareto-megler Kjetil Sjursen og konsulent Jan Vestrum er tiltalt for grovt bedrageri i forbindelse med et oppkjøp av det børsnoterte selskapet Crew Gold Corporation i 2010. 

Opptil 12 selgere skal ifølge tiltalen ha blitt bedratt for sin avtalefestede godtgjørelse på opp mot 188,2 millioner kroner etter salg av aksjer i Crew Gold Corporation. De tre tiltalte skal ha holdt realitetene bak senere handler med aksjen skjult for både de 12 selgerne og markedet.

Dragesund og Sjursen bestrider tiltalen. DN har ikke lyktes i å få kommentar fra Jan Vestrum, mens hans advokat John Christian Elden foreløpig ikke vil kommentere saken utover at Vestrum nekter straffskyld.

Pareto-topp Petter Dragesunds advokat Christian Hjort sier klienten ikke visste hvem som sto som kjøper av nærmere 145 millioner Crew-aksjer.

Ifølge Dun & Bradstreet hadde Petter Dragesund en ligningsformue på 312 millioner kroner i 2015. Samme året tjente han 10,1 millioner kroner.

Dragesund er en nøkkelmedarbeider i Pareto, og har vært ansatt i selskapet i 25 år.

Dragesunds selskap Dragesund Invest, som driver med porteføljeinvesteringer, hadde i 2015 en formue på 261 millioner kroner.

Medlem av Paretos «indre selskap»

Petter Dragesund har aldri vært spesielt glad i pressen. Han er medlem av Paretos «indre selskap» som gir ham tilgang på den store bonuspotten i meglerbutikken. Den styres med stø hånd av storeier Svein Støle.

Ifjor høst ble det kjent at Dragesund bisto Dof da offshorerederiet restrukturerte finansene. Etterpå ble Dragesund en av de største eierne i rederiet.

Samme sommer gjennomførte offshorerederiet Dof en omfattende restrukturering. Ny egenkapital ble hentet inn og deler av gjelden ble kuttet.

Pareto Securities var en av Dofs rådgivere som hjalp til med å få de finansielle brikkene på plass. Sentral i arbeidet fra Paretos side var nettopp Petter Dragesund, veteranen i meglerhusets corporateavdeling. Dragesund har fulgt Dof tett i en årrekke, og han er gjerne til stede når selskapet legger frem resultat.

Ble brått femte største aksjonær

Etter at nye aksjer ble utstedt og gjeld ble omdannet til aksjer, var plutselig Dragesunds private selskap Dragesund Invest femte største aksjonær i Dof. Dragesund Invest eier 17,6 millioner aksjer, noe som gir en eierandel på 1,35 prosent.

Før restruktureringen var hans selskap ikke blant de 30 største aksjonærene. Det hører med til sjeldenhetene at en corporatemedarbeider via en restrukturering ender opp som stor aksjonær i selskapet som megleren selv hjelper med å skaffe finansiering. Men dette skjedde i akkurat dette tilfellet.

Dragesund Invest eide opprinnelig 100.000 aksjer i Dof og fikk tegningsretter som ga en rett til å kjøpe nesten 1,1 millioner nye aksjer i Dof.

Men gitt den labre interessen, kunne øvrige aksjonærer få flere aksjer enn tegningsrettene ga grunnlag for. Dette åpnet for at Dragesund Invest kunne kjøpe seg opp i Dof.

– Dragesund Invest tegnet og fikk tildelt fem millioner aksjer i emisjonen. For ordens skyld ble ikke emisjonen fulltegnet, og min overtegning har derfor ikke fortrengt andre tegninger. Heller ikke de som tegnet uten å ha retter. Dette var en forutsetning for at jeg fikk lov til å tegne aksjer utover mine retter fra compliance-avdelingen vår, skrev Dragesund i en epost til DN.

- Ikke problematisk

For de fem millioner aksjene betalte Dragesund Invest fem millioner kroner.

Dragesund Invest eide også obligasjoner i Dof. Deler av denne gjelden kunne konverteres til aksjer, og denne konverteringen gjorde at selskapet til Dragesund fikk nye 12,5 millioner aksjer i Dof.

Petter Dragesund sa til DN at han ikke anså det som problematisk at han som sentral corporatemedarbeider i Pareto ble så stor aksjonær i et selskap i forbindelse med at Pareto og ham selv hjalp selskapet med å få på plass finansiering.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Disse løper i Usain Bolts fotspor
Champs er Jamaicas største idrettsarrangement. Bak de kritthvite karibiske strendene, backbeatrytmer og lokalpils, kjemper Jamaicas yngste spurtfantomer som om livet stod på spill. Møt de raskeste menneskene i verden.
02:10
Publisert: