Plastgjenvinningsselskapet Quantafuel oppnådde et driftsresultat på minus 66 millioner kroner, mot minus 34 millioner kroner samme kvartal i fjor. Resultat før skatt ble minus 70 millioner kroner i kvartalet.

Selskapet hadde driftsinntekter på 10,2 millioner kroner i kvartalet.

Quantafuel hadde en kontantbeholdning på 577 millioner kroner i slutten av første kvartal, og selskapet mener denne kapitalen setter det i en posisjon til å fullføre investeringene sine i Aalborg, Kristiansund og Esbjerg.

Fremover venter selskapet positiv operasjonell kontantstrøm fra anleggene innen andre halvdel av 2022.

Fredag falt aksjen på Oslo Børs.

Reduserer kapasiteten

Et av høydepunktene for selskapet i første kvartal kom i mars, da det kunngjorde at det har oppnådd «proof of concept» for sitt anlegg på Skive i Danmark. «Proof of concept» er kort fortalt et bevis på at teknologien og fabrikken fungerer som det skal.

Bekreftelsen var basert på syv dager med kontinuerlig drift på et nivå som tilsvarer en årlig kapasitet på 16.000 tonn plastavfall og med en oppetid på over 90 prosent.

I kvartalsrapporten går det frem at selskapet har nedjustert produksjonsmålet ved Skive-anlegget i 2022 fra 12.000 tonn til mellom 6000 og 8000 tonn.

– Vi har valgt å angi en rekkevidde i stedet for å angi eksakt antall, fordi i tillegg til å maksimere produksjonsvolumer, må vi fortsette å utføre tester ved Skive-anlegget som gir oss verdifull data og læring for neste generasjons anlegg, heter det i rapporten.

Svakere enn ventet

Jørgen Andreas Lande, analytiker i Danske Bank, mener det er positivt at selskapet har kjørt 30 dager sammenhengende operasjonell drift, men sier selskapet leverer et svakt kvartal med dårligere tall enn ventet.

– Det er ikke overraskende at de tar ned quidingen på anlegget, 12.000 tonn var nok for høyt, ettersom de har hatt problemer med brennkammeret og lignende. Det er gjerne mer riktige mål de har satt seg nå, sier Lande.

Lande er generelt skuffet over kvartalsrapporten til plastgjenvinningsselskapet.

– Det er svakere tall enn ventet. Det har et langt høyere kostnadstrykk, dårligere kontantstrøm og lavere driftsinntekter enn ventet, sier han, men legger til:

– Markedsmessig er det for tiden et tøft klima for denne typen selskap, men mulighetene er der og vi ser en underliggende positiv trend som er viktig for veien videre, sier Lande.

I rapporten kommer det frem at det har vært høy prisvekst i sekundærplastmarkedet, et stramt tilbud, men sterk etterspørsel som kommer av markedets økende bærekraftsbehov.

Selskapet venter en kontinuerlig økning av nye kjøp for å holde etterspørselen høy i det kommende året, ettersom stadig flere bedrifter innen havbruk og industri opplever press fra interessenter og kunder for å levere resirkulert innhold i produktene deres, står det i rapporten.

Kraftig fall

Quantafuel har fått hard medfart på Børsen det siste året. I januar 2021 oppnådde selskapet en foreløpig toppnotering på over 78 kroner per aksje. Siden har aksjen falt rundt 70 prosent.

Quantafuel har ved en rekke anledninger meldt om at proof of concept har vært nærliggende ved Skive-anlegget. Gang på gang har derimot selskapet vært nødt til å sende ut børsmeldinger med beskjed om at målet lar vente på seg.

I januar hadde Quantafuel sin verste børsdag noensinne. Da måtte anlegget stenges etter at selskapet hadde oppdaget en «mekanisk feil». Aksjen stupte 25 prosent på nyheten(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.