En rekke av de største amerikanske selskapene legger frem kvartalsresultater denne uken. Blant disse er noen av de største teknologiselskapene, som Apple, Amazon, Microsoft, Google-eier Alphabet og Meta Platforms – selskapet inntil nylig kjent som Facebook.
Inflasjon, forsyningskjedekrøll, koronautbrudd i Kina og en stadig pågående krig i Ukraina er bare noen av utfordringene som har gjort investorene mindre interesserte i aksjer som dette.
Hittil i år har den teknologitunge Nasdaq 100-indeksen falt 19 prosent. Forrige ukes tre siste handelsdager falt indeksen seks prosent, blant annet drevet av at den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell ga uttrykk for at en dobbelt renteheving kunne komme allerede i mai. Dette er et forsøk på å stagge inflasjonen, som har nådd 8,5 prosent i USA.
– Folk kommer til å være opptatt av alle de store amerikanske selskapene som presenterer tall neste uke, ikke minst teknologiselskaper, siden dette er aksjer der mye av inntjeningen typisk ligger frem i tid, som gjør at rentene slår hardere ut. De som skuffer og nedjusterer inntjeningsforventningene fremover nå, blir hardt straffet, sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand.
– Langt på vei en bekreftelse
Chen kaller markedene generelt ekstremt rentesensitive for tiden. Nå prises det inn en renteheving på 50 basispunkter i mai, og en sannsynlig tilsvarende heving på møtet etter det.
– Man har vært klar over innstramningen lenge, men det er også mange som ikke helt har trodd på at Fed skulle gjennomføre, spesielt kanskje ikke i aksjemarkedene, som alltid er positive. Powells uttalelser er langt på vei en bekreftelse på at de vil være så haukete som de har sagt, og som rentemarkedene allerede har priset inn, sier han.
Å «være haukete» betyr at man inntar en holdning der man tar til orde for en innstrammende pengepolitikk for å holde bukt med inflasjonen, for eksempel ved å heve styringsrenten.
En liten smakeprøve på hvor store utslagene kan bli, kom forrige uke da Netflix la frem kvartalstall. Selskapet slo analytikernes forventninger til inntjening, men meldte om nedgang i abonnentbasen. Enda verre: De neste månedene forventer strømmegiganten å miste to millioner nye abonnenter. Aksjemarkedet responderte umiddelbart, og sendte Netflix-kursen ned 25 prosent.
Kunden betaler
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea advarer mot å tolke for mye ut av Netflix-eksempelet.
– Netflix var rammet av mer selskapsspesifikke ting. Det var priset relativt høyt, og man forventet fortsatt vekst i abonnenter. Etter fallet er prisingen blitt mer normal, sier han.
Men, advarer Bruce: Situasjonen er uoversiktlig, med kostnadsvekst, mangel på databrikker, i tillegg til mulige konsekvenser av de enorme nedstengingene i Kina – selv om disse nok ikke har rukket å slå inn på rapportene som presenteres fremover.
– Spørsmålet er hvem som klarer å velte kostnadene over på kundene. Det gjelder ikke bare teknologisektoren, men hele bildet. Apple, for eksempel, er ikke noe monopol, men har høy prismakt og mulighet til å ta igjen økte kostnader i det sluttkunden betaler. I den grad de lykkes med dette, tror jeg teknologi er en sektor som kan greie seg brukbart, sier han.
«Diamanten» er her
Chen i Storebrand tror på sin side at inflasjonen vi ser i dag, som preges av stigende mat- og energipriser, kan ramme en del teknologiaksjer som Netflix. Dette er tjenester som er kjekt å ha, men neppe prioriteres over mat på bordet. Denne effekten kommer i tillegg til den amerikanske sentralbankens rentehevinger.
Chen viser til den sveitsiske næringsmiddelgiganten Nestlé, som denne uken meldte om sterk salgsvekst, tross økende matvarepriser.
– I begynnelsen av pandemien snakket man om at man ville få en «K-shaped recovery», altså en todelt innhenting der noen sektorer nøt godt av lave renter og høyere etterspørsel og ble koronavinnere, som strømmetjenester, mens andre sank, slik som reiseliv. Jeg har lenge sett for meg, og advart om at vi vil få en «diamant» etterpå, sier han.
I Chens bilde endrer linjene i K-en retning: Vinnerne faller tilbake mot midten, mens taperne henter seg inn igjen. I sum tegner linjene på grafen en diamant.
– Nå er den her. Amerikanske flyselskaper guider fine utsikter, som bekrefter det, sier han.
Utslagene på amerikanske børser vil kunne kjennes i Oslo.
– Det kan bli ruskete til uken, men markedet er rettferdig, og selskapene som leverer bra, blir belønnet for det. Men de som ikke leverer i disse markedene, straffes hardt, sier Chen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.