Børsfallet som har pågått i flere dager fortsatte i USA torsdag kveld. De store teknologiselskapene har ledet an nedgangen. Teknologibørsen Nasdaq har falt ni prosent – en klassisk korreksjon.

Riktignok har teknologiaksjer lagt bak seg et par elleville år med gullkantet avkastning for investorene, men de som har beholdt aksjene har fått svi de siste dagene.

Blant dem er norske Ole Andreas Halvorsen.

Megatap

Halvorsen er blant verdens rikeste hedgefondforvaltere og forvalter rundt 200 milliarder kroner gjennom hedgefondet Viking Global Investors. Han har satset hardt på teknologiaksjer. Fondets siste innrapportering av aksjebeholdninger til det amerikanske finanstilsynet viser at Halvorsens fond Viking Global Investors er tungt investert i Facebook og Microsoft, og har også en god del aksjer i Netflix, Amazon og Googles morselskap Alphabet.

På drøye to uker har Halvorsen og hedgefondet papirtap på 3,1 milliarder kroner på det kraftige børsfallet som har rystet teknologiaksjer.

Slik fordeler de urealiserte tapene seg:

  • Facebook: 919 millioner kroner.
  • Microsoft: 909 millioner kroner.
  • Alphabet: 658 millioner kroner.
  • Amazon: 408 millioner kroner.
  • Netflix: 235 millioner kroner.

Regnestykket er basert på siste tilgjengelige innrapportering fra Viking Global Investors fra midten av august. Fondet kan ha kjøpt eller solgt i mellomtiden.

Over én mrd. på United Technologies

Halvorsen er vant til opp- og nedturer i teknologi. Han lekte seg gjennom dotcom-boblen ved tusenårsskiftet og hadde en avkastning på over 84 prosent mens resten av verden falt sammen under teknologiraset.

Ifølge tall fra Bloomberg utgjør Facebook nå 5,61 prosent av porteføljen til Halvorsens Global Viking. For et par måneder siden dumpet han masse aksjer i Facebook og Netflix etter å ha sittet med store posisjoner. Facebook har vært igjennom noen tøffe måneder, og det var svært få investorer som hadde forutsett at selskapet skulle stupe over 20 prosent etter å ha levert resultater for andre kvartal i år.

Da var Facebook fondets største investering og påførte Halvorsen papirtap på 3,3 milliarder kroner.

Siste tilgjengelige informasjon viser at hedgefondets største investering i dag er United Technologies Corporation. Den aksjen har i likhet med andre teknologiaksjer også blitt banket gul og blå de siste to ukene, og har alene gitt Halvorsen papirtap på én milliard kroner.

En økning i amerikanske statsrenter har fått mye av skylden for det siste børsfallet. Men at det skulle tilsi at teknologiaksjene faller mest finner sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets merkelig. Han synes det blir en for enkel forklaring.

– Ja ja, for ofte handler det om å finne en enkel forklaring og det er veldig lett å se til rentemarkedet. Men aksjene som har falt mest i USA denne uken, er de som liker renteheving – it og teknologi, sa Hermanrud til DN torsdag.

Tigergutten fra Østfold

Ole Andreas Halvorsen forlot Norge etter han gikk ut av sjøkrigsskolen på 80-tallet. Han flyttet til USA og gikk ut av eliteskolen Stanford University i San Francisco som en av de beste i sitt kull.

Mens Halvorsen briljerte på Stanford var finanslegenden Julian Robertson, selveste «Mr. Hedge fund» og en av USAs største hedgefondforvaltere, i ferd med å bygge opp hedgefondet Tiger Management som skulle bli startskuddet for den moderne hedgefondbransjen – og veien til suksess for Ole Andreas Halvorsen.

Østlendingen ble etter Standford introdusert for Robertson og steg kjapt i gradene i Tiger-systemet. Etter hvert ble han nummer to i rekken etter Tiger-sjef Julian Robertson, men sluttet brått og tok med seg stjerneanalytikerne Brian Olson og David Ott for å etablere Viking Global Investors.

Halvorsen er en av nærmere 40 avhoppere fra Tiger som har startet egne hedgefond siden Robertson og Tiger stengte ned i 2000. På Wall Street går Halvorsen og de andre avhopperne bare under navnet «Tiger Cubs», på norsk «tigergutter».

Ifølge Forbes er Halvorsen verdens niende rikeste hedgefondforvalter.

– Han er antagelig den største. Helt klart en av, om ikke den beste, sa Robertson om Halvorsen til DN i fjor.

Eide nær én prosent av Facebook

Halvorsen og Viking Global Investors har vært investert i Facebook nesten helt siden Mark Zuckerberg tok det på børs i 2012. Posisjonsoppdateringer viser at Halvorsen gikk inn i Facebook høsten 2013. Høsten etter solgte fondet alt av Facebook-aksjer, og gikk ikke inn igjen før halvannet år etter.

Da gikk det inn med en gigantposisjon på 20 millioner aksjer i Facebook, som på det tidspunktet var verdt nær 19 milliarder kroner. Den posisjonen utgjorde nær én prosent av Facebook.

Tross det siste krasse fallet i Facebook-aksjen er det ingen tvil om at hedgefondet over tid har tjent store penger på å satse på Zuckerberg.

Flust av nordmenn

Da Halvorsen startet Viking i 1999 skjøt han selv inn 50 millioner dollar i hedgefondet, mens hans to partnere bidro med mellom to og fire millioner dollar hver. Hedgefondet har kontorer i New York, London, Hongkong og San Francisco og har gjennom årene tiltrukket seg en rekke kjente norske investorer. Egil Stenshagen, Knut G. Aspelin, Jan Petter Collier og Johan H. Andresen er blant formuende nordmenn som har satset på Halvorsens fond.

Halvorsen hadde rett til 55 prosent av overskuddet til hedgefondet. Om det har endret seg er uvisst. Det første året bevilget han seg selv 55 millioner dollar i kompensasjon. Året etter 78 millioner dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tidligere Rema-kjøpmann: – Utrolig at det går an å behandle folk på den måten
Jan Knut Einarsen hadde drevet Rema-butikken i over 26 år og hadde planer om at sønnene skulle overta driften. Men Rema ville noe annet. - Jeg er fryktelig skuffet, sier han.
02:28
Publisert: