Ole Andreas Halvorsen er mannen bak det amerikanske hedgefondet Viking Global Investors som forvalter over 200 milliarder kroner for velstående personer.

Fire ganger i året leverer fondet inn en oversikt over porteføljen. Siste oversikt ble offentliggjort onsdag, og viser at Halvorsen har tatt et gigantisk «bet» mot Hennes & Mauritz-aksjen.

Gigantisk «bet»

Hedgefondet har nemlig shortet 10,5 millioner aksjer i det svenske klesimperiet. Det tilsvarer 0,72 prosent av den utestående aksjekapitalen. Basert på Hennes & Mauritz sin sluttkurs på 158 svenske kroner onsdag betyr det at Halvorsen & Co har satset 1,7 milliarder svenske kroner på at aksjen skal nedover.

I norske kroner utgjør det rundt 1,5 milliarder kroner.

Hennes & Mauritz er et av verdens største kleskonsern med over 4900 butikker i over 72 land. 2018 var et kriseår for selskapet der driftsresultatet falt til 15,5 milliarder kroner fra 20,6 milliarder kroner året før.

Men i årets første kvartal snudde det helt for Hennes & Mauritz. Selskapet leverte langt bedre resultater enn ventet og aksjen hoppet opp etter at resultatene ble lagt frem i slutten av mars. Dermed er det så langt ingen papirgevinster for Ole Andreas Halvorsen og hans Viking Global Investors. Tall for Bloomberg viser også at shortposisjonen er noe redusert fra forrige rapportering.

De siste fem årene har H&M-aksjen falt 44 prosent.

For øvrig har hedgefondet Tiger Global Management, etablert av Halvorsens læremester Julian Robertson, også shortet Hennes & Mauritz-aksjen for 1,7 milliarder kroner.

Dumper Facebook-aksjer

I to tiår har Ole Andreas Halvorsen gang på gang truffet blink i aksjemarkedet. Han har hatt for vane å skape massiv avkastning til kundene ved å forutse langvarige kursoppganger i teknologiselskaper. I februar skrev DN at Viking Global Investors gjorde tech-comeback med store kjøp av Facebook-aksjer.

Den ferske oversikten viser at Halvorsen nå, etter en solid kursoppgang for teknologiaksjer hittil i år, har solgt seg kraftig ned i de såkalte FANG-aksjene (Facebook, Amazon, Netflix og Googles morselskap Alphabet).

Aksjeposten i Facebook er over halvert til 2,1 millioner aksjer, som er aksjer verdt «bare» 3,4 milliarder kroner.

Ved forrige innrapportering var det kinesiske teknologiselskapet Alibaba en av de største postene til hedgefondet. Også denne posten er nå over halvert. Fondet har imidlertid pøst flere milliarder inn i den kinesiske e-handelsplattformen JD.com.

Ut av Boeing

Viking Global Investors har også solgt alle sine aksjer i Boeing. Den amerikanske flyprodusenten har jobbet på spreng for å oppdatere en programvare i flytypen 737 Max som har ført til to fatale ulykker på et halvt år. Alle Max-fly er satt på bakken og flere flyselskaper venter erstatninger fra Boeing som følge av tapte inntekter.

Fondet har for øvrig også solgt seg helt ut av American Airlines som har 24 fly av typen 737 Max.

«Tigergutt»

Ole Andreas Halvorsen forlot Norge etter han gikk ut av sjøkrigsskolen på 1980-tallet. Han flyttet til USA og gikk ut av eliteskolen Stanford University i San Francisco som en av de beste i sitt kull.

Mens Halvorsen briljerte på Stanford, var finanslegenden Julian Robertson, omtalt som «Mr. Hedge fund» og en av USAs største hedgefondforvaltere, i ferd med å bygge opp hedgefondet Tiger Management som skulle bli startskuddet for den moderne hedgefondbransjen – og veien til suksess for Ole Andreas Halvorsen.

Han ble etter Stanford introdusert for Robertson og steg kjapt i gradene i Tiger-systemet. Etter hvert ble han nummer to i rekken etter Tiger-sjef Julian Robertson, men sluttet brått og tok med seg stjerneanalytikerne Brian Olson og David Ott for å etablere Viking Global Investors.

Halvorsen er en av nærmere 40 avhoppere fra Tiger som har startet egne hedgefond siden Robertson og Tiger stengte ned i 2000. På Wall Street går Halvorsen og de andre avhopperne bare under navnet «Tiger Cubs», på norsk «tigergutter».

Ifølge magasinet Forbes er Halvorsen verdens niende rikeste hedgefondforvalter.

– Han er antagelig den største. Helt klart en av, om ikke den beste, sa Robertson om Halvorsen til DN i fjor.

Flust av nordmenn

Da Halvorsen startet Viking i 1999 skjøt han selv inn 50 millioner dollar i hedgefondet, mens hans to partnere bidro med mellom to og fire millioner dollar hver. Hedgefondet har kontorer i New York, London, Hongkong og San Francisco og har gjennom årene tiltrukket seg en rekke kjente norske investorer. Egil Stenshagen, Knut G. Aspelin, Jan Petter Collier og Johan H. Andresen er blant formuende nordmenn som har satset på Halvorsens fond.

Halvorsen hadde opprinnelig rett til 55 prosent av overskuddet til hedgefondet. Det første året bevilget han seg selv 55 millioner dollar i kompensasjon. Året etter 78 millioner dollar.

Det er i dag ikke offentlig kjent nøyaktig hvor mye han selv får av oppgangen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.