I snart to tiår har hedgefond-forvalter Ole Andreas Halvorsen gang på gang truffet blink i aksjemarkedet. Han har hatt for vane å skape massiv avkastning til kundene ved å forutse langvarige kursoppganger i teknologiselskaper.

Han har sittet på enorme posisjoner i de såkalte FANG-aksjene (Facebook, Amazon, Netflix og Google), men i fjor høst trimmet han disse investeringene kraftig.

Men nå, etter børsuroen i høst – hvor spesielt teknologiaksjene ble rammet hardt – har Halvorsen tatt et nytt veddemål på FANG. Et virkelig stort et.

Har FANG for 27 mrd. kroner

I perioden 14. november til 14. februar har hans hedgefond Viking Global Investors økt med følgende antall aksjer i FANG:

 • Facebook: Tre millioner aksjer.
 • Amazon: 479.000 aksjer.
 • Netflix: 2,4 millioner aksjer.
 • Googles morselskap Alphabet (både A og C-aksjer): 871.000 aksjer.

Totalt eier Halvorsens Global Viking Investors nå FANG-aksjer for 3,1 milliarder dollar, tilsvarende 27 milliarder kroner, der Google og Netflix utgjør de største postene.

Ettersom det er umulig å vite når, og i hvor mange omganger, hedgefondet har kjøpt seg opp i løpet av de tre siste månedene er det håpløst å slå fast hvordan avkastning har vært så langt. Men hvis vi tillater oss å leke med kalkulatoren:

Dersom Halvorsen på magisk vis har klart å gå «all in» på bunnen i alle aksjene vil ha frem til nå ha klart å levere en avkastning på 685 millioner dollar, rundt 5,9 milliarder kroner.

Trolig er den faktiske avkastningen de siste tre månedene et stykke unna 5,9 milliarder kroner, men Viking Global Investors har utvilsomt tjent penger på å laste opp i FANG.

Kursutvikling siste tre måneder ser nemlig slik ut:

 • Facebook: opp 13,7 prosent.
 • Amazon: opp 1,48 prosent.
 • Netflix: opp 25,2 prosent.
 • Alphabet (A-aksjen): opp syv prosent.

Ingen epler i kurven

Det er imidlertid én aksje Halvorsen har styrt langt unna den siste tiden. Det er gått over to år siden hedgefondet hans har eid aksjer i Apple.

Hadde fondet sittet på Apple-aksjer siden høsten 2016 og frem til nå ville det riktignok hatt en fin papirgevinst, men Halvorsen kan takke sine forvaltere for ikke å ha kjøpt Apple de siste tre månedene.

I januar kom Apple med sitt første resultatvarsel på 20 år. Dyre telefoner, svakere kinesisk økonomi og sterk dollar bidro til skuffende salg i Kina og fremvoksende markeder. Det gikk hardt utover Apples resultater i fjerde kvartal – og markedet har reagert med skuffelse.

Apples aksjekurs har falt 8,6 prosent de siste tre månedene.

Dumper alt i General Electric

 • En oversikt fra Bloomberg viser at dette er Global Viking Investors største teknologiinvesteringer: Microsoft, United Technologies og kinesiske Alibaba.
 • Oversikten viser også at hedgefondets to største veddemål målt i prosentvis endringer er i Marathon Petroleum Corporation og American Airlines Group.
 • Fondet har også dumpet alle sine 132 millioner aksjer i General Electric. I dag ville denne posten være verdt 1,3 milliarder dollar.

«Tigergutt»

Ole Andreas Halvorsen forlot Norge etter han gikk ut av sjøkrigsskolen på 1980-tallet. Han flyttet til USA og gikk ut av eliteskolen Stanford University i San Francisco som en av de beste i sitt kull.

Mens Halvorsen briljerte på Stanford, var finanslegenden Julian Robertson, omtalt som «Mr. Hedge fund» og en av USAs største hedgefondforvaltere, i ferd med å bygge opp hedgefondet Tiger Management som skulle bli startskuddet for den moderne hedgefondbransjen – og veien til suksess for Ole Andreas Halvorsen.

Østlendingen ble etter Stanford introdusert for Robertson og steg kjapt i gradene i Tiger-systemet. Etter hvert ble han nummer to i rekken etter Tiger-sjef Julian Robertson, men sluttet brått og tok med seg stjerneanalytikerne Brian Olson og David Ott for å etablere Viking Global Investors.

Halvorsen er en av nærmere 40 avhoppere fra Tiger som har startet egne hedgefond siden Robertson og Tiger stengte ned i 2000. På Wall Street går Halvorsen og de andre avhopperne bare under navnet «Tiger Cubs», på norsk «tigergutter».

Ifølge magasinet Forbes er Halvorsen verdens niende rikeste hedgefondforvalter.

– Han er antagelig den største. Helt klart en av, om ikke den beste, sa Robertson om Halvorsen til DN i fjor.

Er banken din venn, eller tenker finansfolk bare på seg selv? Hør fersk DN-podkast:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Denne mannen føler seg tyve år yngre enn det som står i passet hans. Det prøvde han å gjøre noe med.
02:41
Publisert: