Fredag kjøpte Ole-Eirik Lerøy én million Marine Harvest-aksjer av John Fredriksen for 139,3 kroner stykk.

Samme dag solgte han 1,6 millioner aksjer i samme oppdrettsselskap til 179,7 kroner per stykk, for totalt 287 millioner kroner.

– Dette må sies å være en innbringende dag?

– Nå har jeg vært med i selskapet i snart ti år, og det har vært en fantastisk reise. Jeg er fornøyd med kjøpet, jeg er fornøyd med salget, og jeg er fornøyd med utviklingen i selskapet, sier Lerøy, som er styreleder i Marine Harvest.

Transaksjonene kommer frem i en børsmelding fra Marine Harvest. Kjøpet og salget ble gjort gjennom selskapet Framar as, som eies av Lerøy og familien.

Opp 40 prosent

Det var John Fredriksen som var selgeren av de én million aksjene til 139,30 kroner per stykk gjennom Geveran Trading Co Ltd.

Om Lerøy skulle kjøpt aksjene sine fra Fredriksen for samme pris som han solgte for fredag, hadde han måttet ut med nesten 180 millioner kroner – altså 40 millioner mer enn han betalte.

Aksjene Lerøy kjøpte var imidlertid en opsjonsavtale inngått med Geveran i oktober 2016. Dette er en avtale om å kjøpe aksjer til en gitt pris på et senere tidspunkt. Siden avtalen ble inngått har aksjekursen til Marine Harvest steget med over 40 prosent.

Lerøy selv forklarer dagens handel slik:

– Først og fremst solgte jeg aksjer for å kunne finansiere opsjonsavtalen med Geveran. Avtalen nærmer seg deadline, og for å kunne realisere salget måtte jeg først selge.

Opsjonen kunne erklæres i perioden mellom 24. april 2017 og 24. oktober 2018, og måtte da erklæres i sin helhet.

Har aksjer igjen

DN har tidligere skrevet at opsjonsavtalen ble inngått som en del av «en kommersiell toårig marin sektor konsulentavtale» mellom Lerøys Framar og Fredriksens Geveran. Lerøy betalte én million kroner for opsjonen i oktober 2016.

Lerøy understreker at Marine Harvest fortsatt utgjør hans største investering. Etter handelen eier nå Framar 1,5 millioner aksjer i Marine Harvest. Dette utgjør 0,31 prosent av selskapet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ser livsgrunnlaget smelte bort
Hotelleier og fjerde generasjons istunnelmaker i Rhônebreen, Philipp Carlen, ser nå isbreen smelte bort under føttene.
01:16
Publisert: