Etter å ha vært med på en mangedobling av aksjekursen i det norske bioteknologiselskapet, Nordic Nanovector, de siste årene, selger øyelege og investor, Ole Martin Halvorsen (57), unna en halv million aksjer for over 43 millioner kroner, ifølge aksjonæroversikter.

Halvorsen sitter fortsatt på aksjer for over 110 millioner kroner i selskapet etter nedsalget. Med en eierandel på 2,77 prosent av aksjene, er han selskapets fjerde største aksjonær.

Saken fortsetter under grafikken:

Låner og kjøper

Halvorsen er overlege på Ullevål universitetssykehus' øyeavdeling. I tillegg jobber han med synskirurgi på en privat klinikk. På siden investerer han i aksjer, og som DN tidligere har omtalt satt han ved inngangen til året med en aksje- og obligasjonsportefølje til en verdi av 1,73 milliarder kroner mot 588 millioner kroner året før gjennom sitt selskap OM Holding as. I 2016 tjente han over en halv milliard kroner på investeringene sine.  

Halvorsen er blant de mest belånte privatinvestorene på Oslo Børs, og låner betydelige summer for å investere i aksjemarkedet, såkalt giring. Ifølge OM Holdings årsregnskap for 2016, økte gjelden til kredittinstitusjoner fra 294 millioner til nær 920 millioner kroner.

Ifølge foreløpige ligningstall satt øyelegen med en netto skattbar inntekt på 388.000 kroner. Han betalte oppunder to millioner kroner i skatt og sto oppført med en nettoformue på 217 millioner kroner. 

Ifølge Nordic Nanovectors egne aksjonærlister har Halvorsen vært investert i Nordic Nanovector siden før selskapet gikk på børs i 2015. Den gang sto OM Holding oppført som 13. største aksjonær med 520.000 aksjer.

Aksjonærlister fra Oslo Børs og selskapet selv viser at han har kjøpt seg opp betydelig i selskapet de siste årene, samtidig som aksjekursen har mangedoblet seg.

Mangedobling

Den første tiden på børs ble en nedtur for Nordic Nanovector og aksjonærene. Etter å ha utsatt medisinske forsøk og tapt penger de første kvartalene på børs, falt aksjekursen fra 38,50 kroner aksjen like etter noteringen til en bunn på 11,80 kroner i oktober 2015. Halvorsen beholdt sine 520.000 aksjer gjennom børsfallet. 

Fra begynnelsen av 2016 begynte derimot Halvorsen å kjøpe seg opp i selskapet, og kjøpte seg gradvis opp til 1,9 millioner aksjer frem til januar 2017. På den samme tiden mangedoblet Nordic Nanovector-aksjen seg, fra 14 til 95 kroner aksjen – en økning på oppunder 600 prosent. Det kom i kjølvannet av mer lovende utsikter for lymfekreftbehandlingen Betalutin, og annonseringen av samarbeid med større aktører om utvikling av andre kreftbehandlinger.

I 2017 har aksjen svingt mellom toppnivåer på 110 kroner og bunnivåer nede på 70-tallet. Sist uke solgte Halvorsen seg ned i selskapet for første gang. 

I tillegg til Nordic Nanovector-investeringen har Halvorsen tjent stort på norske sjømataksjer og han har også investert i DNB og Storebrand.

 (Vilkår)

Slik reagerer finansministeren på stormen mot Bjørn Dæhlie
Bjørn Dæhlie fikk gjennomgå for sine uttalelser om formueskatt. Slik reagerer finansministeren.
01:36
Publisert: