Øyelegen og investoren Ole Morten Halvorsen (62) er en av de største privatinvestorene på Oslo Børs og har lenge vært blant de store aksjonærene i selskaper som Storebrand, Grieg Seafood og Austevoll Seafood.

År etter år, med noen unntak, har han tjent massevis av penger i aksjemarkedet. I det første koronaåret 2020 var det imidlertid beintøft. Gjennom investeringsselskapet OM Holding tapte han da over 800 millioner kroner.

I fjor ble imidlertid et langt bedre år.

OM Holdings ferske årsregnskap viser et positivt resultat før skatt på 408 millioner kroner. Det viser også at investoren tok et tilleggsutbytte på 70 millioner kroner i 2021.

Storfisk i fisk

Ferske aksjonærutskrifter fra Infront viser at noen av Halvorsens største beholdninger på Oslo Børs er pensjons- og forsikringsselskapet Storebrand, sjømatselskapene Grieg Seafood og Austevoll Seafood, vaksineselskapet Nykode Therapeutics og Pareto Bank.

Storebrand og Pareto Bank steg henholdsvis rundt 43 prosent og 59 prosent på børs i fjor.

Halvorsen er i dag femte største aksjonær i Storebrand, og er med det den utvilsomt største privatinvestoren i den norske sparegiganten. I Grieg er han nest største aksjonær, bare bak Grieg-familien selv. I Austevoll er han syvende største aksjonær.

Ifølge aksjonærtjenesten Holdings har Halvorsen nå godt over to milliarder kroner plassert i aksjemarkedet. Ved utgangen av fjoråret satt Halvorsen på aksjer for snaut 2,4 milliarder kroner, ifølge årsregnskapet.

Øyelegen er dessuten en av flere investorprofiler som har gått inn i Joachim «Noobwork» Haraldsens Omaken, som ble notert på markedet for unoterte aksjer, NOTC, i fjor.

Har vært høyt belånt

I tillegg til å være en av de største privatinvestorene, har Halvorsen også markert seg som en av de mest belånte investorene på børsen. Han har hatt for vane å låne betydelige summer for å investere i aksjemarkedet.

Fordelen med det er at man kan investere større summer og få tilsvarende større gevinst, men ulempen er det motsatte – faller aksjemarkedet kraftig, taper en penger og må betale tilbake lånet, renter og tapet på investeringen.

Ved utgangen av 2020 hadde Halvorsens investeringsselskap nær halvert gjelden til kredittinstitusjoner. Av kredittrammen på 1,7 milliarder kroner hadde han da «bare» benyttet seg av drøye 800 millioner kroner, en betydelig reduksjon fra året før. Det ferske årsregnskapet viser imidlertid at Halvorsen har økt bankgjelden betraktelig - til godt over 1,4 milliarder kroner. Egenkapitalen i OM Holding var ved utgangen av 2021 på rett under milliarden.

Halvorsen ønsker ikke å kommentere årsresultatet i OM Holding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.