– Jeg har tenkt å fortsette å være så anonym som mulig, sier Magnus Tornling, leder for rådgivning på egenkapitalsiden i meglerhuset ABG Sundal Collier.

Til vanlig er han mest komfortabel med å sitte dypt inne i et Excel-ark.

Ifjor sto ABG Sundal Collier blant annet bak «prosjekt Snøklokke», kodenavnet for børsnoteringen av eiendomsselskapet Entra, som var fjorårets største. I år har det blant annet vært med på å ta nipsselskapet Europris på børs.

– I høst har vi mandater på et tosifret antall noteringer i Norge og Sverige. Halvparten er i Norge. Det vil fortsatt være et bra marked, og 2015 kommer til å bli like bra som 2014 for børsnoteringer i Oslo, sier Tornling.

Trenden han ser er tydelig: Olje er ut - forbruks­varer, industri, finans og bioteknologi er inn.

Fem mandater i Norge

Hittil i år har det vært åtte noteringer på Oslo Børs, mot 19 ifjor. Kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs tror mange selskaper ser an børsutviklingen de neste månedene.

– Det er ikke så mange offisielle kandidater for børsnotering, men det er en god del selskaper som er i gang med prosessene. Skandiabanken og kinesiske Sino Agro Food har begge uttalt at de vil på børs, sier Aase.

Det er allerede kjent at Skandiabanken forbereder børsnotering i Oslo, og flere selskaper innen fiskeri og bioteknologi vurderer det samme. Blant annet har biotek-selskapet Pharmalink sagt at det vurderer notering.

– Noteringene fremover vil hovedsakelig være innenfor forbruksvarer, industri, finans og bioteknologi, og transaksjonsverdi for flere av selskapene vil være tilsvarende Europris, på cirka tre milliarder kroner, sier Tornling.

Sverige har våknet

Børsvinduet i Norge har vært åpent lenge, mens Sverige våknet denne våren etter flere år i dvale.

– Det er mye som skjer der nå. Det er også i Stockholm at de store risikokapitalfondene er lokalisert, og det er naturlig at Stockholm får en større rolle, sier Tornling.

ABG Sundal Collier har tatt Christian Ringnes’ eiendomsselskap Pandox på børs i Stockholm. Tornling mener det er naturlig at Stockholm får en større rolle fremover når man ser på oppkjøpsfond (private equity), som fremover vil ønske å realisere investeringer.

Svensken har bodd i Norge i over 15 år, og fattet interesse for norske fjell og fjorder da han jobbet som reiseleder i Østerrike og på Mallorca.

Som ved et lykketreff fant Tornling og to studiekamerater en billig leilighet i Oslo sentrum da de studerte på BI – men skuffelsen var stor da de oppdaget at nærmeste nabo var Blitzhuset. Tornling insisterte på at de måtte fortsette å bo i treromsleiligheten til 6000 kroner måneden.

– For en gjerrig svenske var det en fantastisk deal, sier Tornling, som holdt ut i kollektivet i fire år.

Hyller mentorene

Bransjeveteranen Arild Engh leder ABG Sundal Colliers nordiske rådgivningsvirksomhet. Tornling og Are Andersen er hans nestkommanderende, og har ansvaret for den daglige driften.

– I kapitalmarkedsprosjektene er jeg ganske involvert, og i de største prosjektene i Norge er jeg veldig involvert, sier Tornling.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Kinesere luksusshopper i Norge

Kinesere luksusshopper i Norge
Klokker av merket Rolex og Patek Philippe til over hundretusen kroner: Kinesiske turister på luksusshopping i Oslo vet hva de vil ha. Gruppen utgjør omlag 80 prosent av de utenlandske kundene, og butikken har derfor egne ansatte som snakker språket.
01:07
Publisert: