Olje- og gasselskapet Vår Energi har surfet på en bølge av høye råvarepriser og stigende aksjekurs siden børsnoteringen i februar i år.
Tirsdag la selskapet frem sin tredje kvartalsrapport som børsnotert selskap. Tallene for andre kvartal viser et resultat før skatt på 1,2 milliarder dollar, av en omsetning på 2,4 milliarder dollar. Selv om pengene fortsetter å fosse inn, endte andre kvartal likevel noe svakere sammenlignet med årets tre første måneder.
På forhånd var det ventet en omsetning på 2,48 milliarder dollar, og et resultat før skatt på 1,6 milliarder dollar, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.
– Den fortsatt sterke kontantstrømmen tegner et bilde av nok et kvartal med trygg og effektiv drift, kombinert med høye råvarepriser og stabil produksjon til våre kunder i Europa. Dette støtter vår strategi om å dele ut minst én milliarder dollar i utbytte til aksjonærene i 2022, sier Vår-sjef Torger Rød i en melding.
Vår Energi er i dag verdsatt til 92,5 milliarder kroner på Børsen. De største eierne er italienske Eni og oppkjøpsfondet Hitecvision. Andre investorer er John Fredriksen og Pareto-eier Svein Støle.
Jekker opp utbyttet igjen
Samtidig blir det klart at selskapet jekker opp utbyttet for andre kvartal til 1,025 kroner per aksje, til sammen 2,6 milliarder kroner (260 mill. dollar). I første kvartal var utbyttet på rett over to milliarder kroner (225 mill. dollar).
For tredje kvartal estimerer selskapet en utbyttebetaling på 290 millioner dollar, og skriver i kvartalsrapporten at det nå venter et samlet utbytte til aksjonærene for hele 2022 på minst én milliard dollar, eller minst 9,8 milliarder norske kroner.
Selskapet kom allerede i starten av juli med en oppdatering rundt produksjonstall for kvartalet. Der gikk det frem at selskapet hadde en gjennomsnittlig nettoproduksjon av olje og oljeekvivalenter på 210.000 fat per dag, en nedgang på 13 prosent fra samme periode i fjor.
Den realiserte prisen endte i kvartalet på 124,1 dollar per fat for gjennomsnittet av olje og gass, opp fra 119,8 dollar per fat i første kvartal, fremgikk det også av oppdateringen. I kvartalet endte kontantstrømmen fra virksomheten, altså det selskapet får inn av penger basert på driften, på 1,53 milliarder dollar.
– Produksjonen i andre kvartal ble påvirket av sesongmessig høy vedlikeholds- og snuaktivitet på tvers av egne og partnerdrevne lisenser. Vår Energi utførte vedlikehold på drevne felt i henhold til plan, sier Rød.
For årets seks første måneder endte de samlede inntektene på 4,9 milliarder dollar, mer enn en dobling fra samme tidsperiode i fjor. Resultatet før skatt ble også kraftig forbedret, og endte i første halvår av 2022 på 2,9 milliarder dollar, opp fra 821 millioner dollar i samme periode i fjor.
Solid start på børstilværelsen
Vår er resultatet av noen av de største selskapstransaksjonene på norsk sokkel de siste årene. Først kjøpte Hitecs oljeselskap de egenopererte feltene til den amerikanske giganten ExxonMobil i 2017, før selskapet fusjonerte med Enis norske virksomhet året etter og skiftet navn til Vår.
I 2019 kom den virkelig store dealen, med kjøpet av resten av Exxons portefølje på norsk sokkel.
37 prosent av Vår Energis produksjon er gass, resten er oljeprodukter.
Selskapet hadde sin første handelsdag på Oslo Børs 16. februar i år, og ble etter debutdagen verdsatt til rett i underkant av 70 milliarder kroner, i det som fortsatt er årets desidert største børsnotering.
I forbindelse med noteringen på Børsen solgte de to storeierne, Eni og Hitecvision, 220 millioner aksjer. I nedsalget måtte nye investorer ut med 28 kroner per aksje de ville kjøpe, på fagspråket kalt tegningskursen. Første handelsdag endte aksjen på 27,6 kroner, før den de to påfølgende dagene falt til 25,09 kroner.
Siden har oppturen vært mer eller mindre konstant, og aksjen har nå steget over 30 prosent siden debutdagen. Samtidig ble det etter solide førstekvartalstall besluttet at utbyttet for 2022 skulle økes nok en gang.
Fikk lov til å bryte «lockup»
Det som likevel muligens har vært det selskapet har fått aller mest oppmerksomhet for i løpet av sine første måneder som børsnotert selskap, skjedde i begynnelsen av juni.
I morgentimene den 9. juni tikket det inn en melding om at de to storeierne, Eni og Hitecvision, hadde solgt 125 millioner aksjer for en samlet sum på rett over fem milliarder kroner.
– Den eksepsjonelle utviklingen i aksjekursen har gitt oss muligheten til å plassere flere aksjer i markedet, noe som vil styrke likviditeten i aksjen, sa Enis finansdirektør Francesco Gattei.
Salget kom altså kun fire måneder etter debuten på Oslo Børs, og etter at de to storeierne hadde inngått en såkalt «lockup-avtale» med meglerhusene, som inkluderte DNB Markets og Sparebank 1 Markets.
En slik avtale ville normalt hindret Eni og Hitecvision å selge ytterligere aksjer i en periode på et halvt år etter børsnoteringen – med mindre de fikk dispensasjon. Noe de også fikk.
DNB Asset Management og Alfred Berg Kapitalforvaltning, Vår Energis fjerde og femte største eiere, var ikke nådige i dommen over nedsalget.
– Dette fremstår bare som et opportunistisk nedsalg som kommer kun fordi kursen har gått mye. Det viser en mangel på integritet, og er ganske drøyt, sa forvalter Eivind Veddeng i DNB Asset Management til DN.
Nedsalget ble gjort til en rabatt på over tolv prosent mot sluttkursen dagen før.
Lenge største private
Vår har lenge vært Norges største privateide oljeselskap, med kun delstatlige Equinor og helstatlige Petoro foran seg på listen over landets største produsenter.
For noen uker siden gikk imidlertid Kjell Inge Røkkes Aker BP forbi, etter at oppkjøpet av Lundin Energy ble fullført. Aker BP meldte for øvrig om et nytt sterkt kvartal i forrige uke, da selskapet også jekket opp sitt utbytte.
På onsdag er det Equinors tur til å presentere andrekvartalsresultater.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.