Børsjubelen vil ingen ende ta for det kanadiskbaserte olje- og gasselskapet Questerre Energy Corporation etter at den kanadiske provinsen Quebec fredag stemte for ny petroleumslovgivning. Det betyr at myndighetene åpner opp for utvikling av gass- og skiferoljereserver i provinsen der Questerre sitter på lisenser. Blant dem som kan glede seg over den elleville kursutviklingen er styrmann og fisker Idar Leon Nygård fra Vanylven i Møre- og Romsdal som eier nær 1,9 millioner aksjer i Questerre. Med dagens aksjekurs sitter han på 13 millioner kroner i Questerre-aksjer.

– Ja, det er vel noe sånn, men jeg har ikke hatt tid til å sjekke så mye i dag, jeg bare så det gikk opp, sier Nygård som har travle dager med fiske av sild og makrell.

Fin månedslønn

Nygård kjøpte seg inn i Questerre for fem-seks år siden og har fått med seg både opp- og nedturer i aksjen. Men da selskapet solgte aksjer i forbindelse med en kapitalutvidelse for noen uker siden, benyttet Nygård anledningen til å kjøpe seg opp til kurs tre kroner.

– Det har jo vært en kjempeinvestering, jeg har vel doblet pengene, seier Nygård som anslår at han har en gjennomsnittlig kostpris på 3,30 kroner på sine Questerre-aksjer. Det betyr at fiskeren sitter med en papirgevinst på godt over syv millioner kroner på dagens kurser.

– Det er fin månedslønn det, altså, humrer Nygård. 

Men det er så gode tider i fiskeriet om dagen at Nygård som har vært hobbyinvestor siden årtusenskiftet, til tider har angret på at han ikke heller har kjøpt fiskekvoter enn aksjer.

– Det er veldig gode tider for fiske med ringnot her på Vestlandet nå. Alle hører om disse supplybåtene, men på fiskeri er det bare helt topp. Det er gode priser og folk bygger nye båter, sier Nygård, som anslår månedslønnen som fisker til 200.000-300.000 kroner.

– Men da jobber du ikke mer enn tre-fire måneder i året, sier Nygård. Når han ikke er styrmann på fiskebåten «Nordsjøbas» fra Fosnavåg, jobber han som styrmann og kaptein for Fjord1. Sist gang på turistfergen som trafikkerer Lysefjorden. Nygård vurderer nå å cashe inn noe av gevinsten, men har ikke lagt noen planer for hva den skal brukes til.

– Nei, jeg har det jeg trenger, ny sjark kanskje?

Ny lov

Questerre-aksjen begynte å stige markant allerede onsdag da oljeselskapets sjef Michael Binnion tvitret i offentligheten og minnet om den forestående avstemningen om ny petroleumslovgivning i parlamentet fredag. 

Oslo. 01.09.15. Michael Binnion - CEO i skiferoljeselskapet Questerre. Foto: Elin Høyland ---
Oslo. 01.09.15. Michael Binnion - CEO i skiferoljeselskapet Questerre. Foto: Elin Høyland --- (Foto: Elin Høyland)

– Den nye loven er en milepæl for Quebec, sier konsernsjef Michael Binnion i Questerre i en børsmelding. Ifølge Binnion gjør det at selskapet kan sette fart på arbeidet med å sikre sine lisenser. Nyheten kom likevel ikke helt overraskende på markedet.

 Allerede i oktober meldte Questerre at loven i prinsippet var vedtatt, men la den gang til at lovforslaget kunne bli endret. Aksjen har steget med 122 prosent siden onsdag og var mandag kursvinner på Børsen med oppgang på litt over 30 prosent til litt over syv kroner. Det kan også aksjonær Anne Kristi Koppang glede seg over. 

– Det er definitivt en gladsak, sier Koppang som var en av tre gründere som i fjor solgte restaurantkjeden Oliva til oppkjøpsfondet Herkules for rundt 240 millioner kroner. Hun har vært Questerre-aksjonær i fem-seks år og har i likhet med Nygård vært med på både opp- og nedturer. 

–Nå er jeg kommet i pluss, sier Koppang som ikke ønsker å gå inn på hvor mye i pluss.

Les også:

Tesla betaler misfornøyde eiere

Teknologifabrikken på Hadeland mistet en halv milliard over natten, nå flytter gamle venner hjem igjen

Fredriksen fikk ikke prisen han ønsket for Geilo-leiligheten

Hør podkast om Bensin, diesel, el-bil eller hybrid. Det har sjelden vært vanskeligere å kjøpe ny bil i Norge.

Stortinget har igjen endret bilavgiftene. DNs biljournalist Embret Sæter forteller deg hvilken bil du bør kjøpe i 2017 for å få mest kjøring for pengene.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DVNtv:

Tror personlig flymaskin kan bli en suksess
Denne jetpacken er drevet av turbiner og kan fly i ti minutter av gangen opp til 2000 meters høyde med en topphastighet over 104 kilometer i timen.
01:02
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.