– Jeg tror fortsatt vi er på vei oppover. Man har kuttene fra Opec+ og en etterspørsel som er på vei til å komme tilbake. Det er en helt klar trend.

Det sier oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.

Tirsdag formiddag handles nordsjøoljen (brent spot) til over 43 dollar fatet for første gang siden starten av mars, altså før koronakrisen for fullt slo inn. Amerikansk lettolje (WTI Crude) handles til rundt 41 dollar fatet, som også er det høyeste siden tidlig mars.

Schieldrop understreker samtidig at lagrene fortsatt er skyhøye, men konstaterer at oljeprisen har kommet seg inn på det han kaller en komfortabel sidelengs «range».

– Siden bunnen i april hadde vi et initielt rally fra rett under 20 dollar fatet for brent, og nå er vi oppe i 43 dollar fatet, fastslår han.

Det har vært en svært dramatisk vår for oljemarkedet. Nordsjøoljen var på under 20 dollar fatet på det laveste, men har siden bunnen i slutten av april mer enn doblet seg. Den amerikanske lettoljen kollapset totalt i slutten av mai, og det historiske fallet stanset på en fatpris på minus 37,63 dollar.

«Et svært lite radikalt forslag»

Schieldrop drar paralleller til sist oljekrise i 2016. I januar det året lå fatprisen på 23 dollar, og hentet seg etter hvert opp til 50 dollar fatet.

Etter det tok det imidlertid lang tid før man så at oljeprisen virkelig skjøt fart. Derfor vil oppgangen fremover nå både avta og ta tid, advarer Schieldrop.

– I USA er lagrene fortsatt på skyhøye nivåer, og det tar tid å spise opp disse lagrene. Det er ikke gjort i en håndvending. I 2016 gikk oljeprisen sidelengs fra 50 dollar fatet i 18 måneder, påpeker han.

SEB har for øvrig et kursmål på oljeprisen på 50 dollar fatet neste år. Det er et svært lite radikalt forslag, fastslår analytikeren.

– Det er «happy days» i den forstand av at vi fortsatt er på 43 dollar fatet, sier Schieldrop.

Mener det er balanse i markedet

Analysesjef Per Magnus Sveen i Rystad Energy mener det er flere grunner til at oljemarkedet nå er i en større balanse enn det noen ville trodd på forhånd.

Blant annet peker han på den amerikanske oljeproduksjonen, der produksjonen stoppet fra eksisterende brønner, når mange ifølge Sveen hadde sett for seg et naturlig bortfall, og ikke en nedstengning.

– Etterspørselen er fremdeles ekstremt lav, men likevel har man balanse i markedet. Det har å gjøre med tilbud og etterspørsel. Men det som har overrasket mest av alt er Opec+-alliansens «compliance» til produksjonskuttene, sier han.

– Hva er den største risikoen for oljemarkedet fremover?

– Det er er et stort problem, og det er diesel. Det produseres for mye, fordi drivstoff til fly (jet fuel) ikke etterspørres. I tillegg har man en betydelig risiko for en smittebølge nummer to både i USA og andre steder i verden, påpeker Sveen.

På spørsmål om han ser for seg et nytt oljeprisfall som det markedet opplevde i april, sier Sveen at han ikke ser på det som en stor sannsynlighet.

– Nå har Opec-alliansen kommet på bena og vi har sett at det fungerer. Derfor tror jeg ikke vi kommer til å se prisfall på det nivået igjen. Situasjonen er annerledes nå.

Fortsatt svært alvorlig

I forrige uke kom Det internasjonale energibyrået (IEA) med sin ferske månedsrapport. Der ble det fastslått at global oljeetterspørsel har aldri falt mer og responsen i form av produksjonskutt har aldri vært større. Alt som følge av koronaviruset.

Selv om utsiktene for oljemarkedet fremdeles er meget dystre, justerte imidlertid IEA opp oljeetterspørselen litt i rapporten. Etterspørselen for 2020 ventes å være 91,7 millioner fat per dag, 500.000 fat høyere enn anslått forrige måned.

Årsaken er høyere enn antatt etterspørsel i Kina og India.

Men IEA levnet ingen tvil om at situasjonen stadig er svært alvorlig:

«Oljeetterspørselen i 2020 er ventet å falle med 8,1 millioner fat per dag, det største i historien, før det tar seg opp med 5,7 millioner fat per dag i 2021. Redusert levering av flydrivstoff og parafin vil påvirke oljeetterspørselen minst frem til 2022», skrev byrået i rapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.