Frontkontrakten for Nordsjøoljen Brent, som brukes som referanse for oljeprisen på verdensbasis, stiger rundt 1,4 prosent mandag morgen og handles dermed over 50 dollar fatet igjen. 

I skrivende stund handles kontrakten til 50,67 dollar, som er en oppgang på 75 dollarcent siden fredagens siste notering. 

Oljeprisoppgangen settes i sammenheng med meldingene mandag morgen om at Saudi-Arabia, Egypt, Bahrain og De forente emirater kutter de diplomatiske båndene med Qatar. 

Det saudiarabiske nyhetsbyrået SPA melder ifølge NTB at landet kutter de diplomatiske båndene og stenger grensen mot nabolandet for «å beskytte sin nasjonale sikkerhet mot farene knyttet til terrorisme og ekstremisme.»

Selv om uenigheten i seg selv ikke fører til endringer i oljeforsyningene fra Midt-Østen, øker den risikoen for forstyrrelser, påpeker nyhetsbyrået Bloomberg News.

– I utgangspunktet kan det være en risiko, men jeg tror ikke det er så mye i situasjonen knyttet til Qatar. Geopolitisk risiko har egentlig ikke påvirket så mye den siste tiden og jeg tror ikke det vil endre seg så mye, sier analytiker Daniel Hynes i ANZ Banking Group i Sydney til Bloomberg.

Fredag falt Brent-oljen under 50 dollar etter ny bekymring for at Opec-kuttene, som trådte i kraft ved nyttår og som ble vedtatt forlenget i slutten av mai, ikke vil være tilstrekkelig store nok til å veie opp for økt amerikansk produksjon.

– Forlengelsen av Opec-kuttene har gitt temmelig solid støtte for Brent på rundt 50 dollar fatet og hver gang den faller under det nivået, tror jeg vi vil se at kjøperne kommer tilbake temmelig fort, sier Hynes.

Ifølge den ukentlige riggtellingen fra Baker Hughes, som ble sluppet fredag kveld norsk tid, økte antall amerikanske rigger for 20. uke på rad i forrige uke, skriver Bloomberg. Nyhetsbyrået peker samtidig på at tall fra Det amerikanske oljedepartementets statistikkfløy EIA viser at USA produserer 9,34 millioner fat olje per dag.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

På klokkemessen snakker ingen om Apple Watch
De tradisjonelle klokkeprodusentene blir utfordret av elektronikkbransjen om å lage smartere produkter. Vi har snakket med fire produsenter som har hver sin tilnærming til hvordan klassiske ut kan bli «smartere».
03:11
Publisert: